Читај ми!

Подршка особама са инвалидитетом

Центар за самостални живот у Лесковцу, поред постојећа четири, добиће још шест персоналних асистената, за помоћ особама са инвалидитетом. Њих ће у наредна четири месеца финансирати Европска унија.

Лесковац добија још шест персоналних асистената. Тренутно је ангажовано само четири, а потребе су далеко веће.

Пуну деценију педесетдеветогишњу Стану Радивојевић Лесковчани срећу у пратњи персоналног асистента. Његово ангажовање из корена јој је променило живот.

"Ја живим иначе сама, на првом спрату и шест година нисам могла да изађем из стана. Кад сам добила персоналног асистента ја сам почела да излазим, да упознајем град, да одлазим у наше организације", каже Стана Радивојевић.

Можда су жене чешће у овом послу, али подједнако су прихватљиви и мушкарци. Важно је обављати га крајње одговорно и предано.

"Посао није баш да кажем лак, врло је специфицан и одговоран", каже Драгољуб Стојановић, персонални асистент.

Међу ретке особама које код нас раде као персонални асистенти пре десет година ушла је и Селима Ђорђевић, дипломирани технолог по образовању. Од 2008. године је уз Гордану Стојановић.

Једноставно, каже, препознале су се.

"Тачно знаш, како, шта, упознајем те људе, са њима се зблииш као род. Ја са Гоцом већ функционишем као са сестром", каже Селима.

"И то је оно најважније, јер један асистент ради за једног корисника. Зато га он сам бира. Не да брине о њему већ да му асистира у обављању свакодневних активности", тврди председница Центра за самостални живот Гордана Стојановић.

Она додаје да свака особа има своје потребе које су основне, личне, друштвене и да она обучава свог персоналног асистента на који начин и како је најбоље да му пружи ту асистенцију.

Тренутно у Лесковцу су ангажована само четири персонална асистента, за које је град у прошлој години издвојио 1. 750.000 динара. Захваљујући пројекту "Сервис подршке особама са инвалидитетом" коју са 460.000 динара финансира делегација Европске уније биће посла у наредна четири месеца, четири сата дневно за још шест лица.

"Овај пројекат је од непроцењивог или тачније од виталног значаја за све особе са инвалидитетом које желе да буду активни чиниоци друштвених дешавања у нашем граду. Да бих вам појаснио ја без персоналног асистента не могу ни да се обучем, ни да једем, ни да укључим компјутер, са њим цео свет је мој, и град и приватни посао који водим", каже Светислав Марјановић, координатор пројекта.

До јуна укупно десет асистената, али реалне потребе за овим видом подршке има 18 особа са инвалидитетом.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво