Читај ми!

Друга младост

У Национални дом за стара лица у Владимировцу до прошле године долазили су људи из великих градова, највише из Београда и Панчева, а сад 90 одсто корисника је из руралних средина.

У селима јужног Баната све више је напуштених и оронулих кућа. Млади одлазе у градове и у иностранство, а стари који више не могу да брину сами о себи помоћ све чешће траже у Домовима који могу да им пруже медицинску негу, али и све остало што им је потребно за нормалан живот.

Милутин Ђукановић из Владимировца после смрти супруге утеху је пронашао у Дому.

"Од туге за супругом ослабио сам 14 килограма. Решио сам да дођем овде и да се опоравим и сад ми је мало боље", каже Ђукановић.

Савка Драгушин је такође остала сама.

"Син ми је у Холандији, а ћерка са својом децом живи у Аустралији. Немам са ким да будем и зато сам одлучила овде да дођем", каже Савка Драгушин.

Да би удовољили свим потребама својих корисника у Националном дому су запослили још 15 радника који 24 сата брину о свима.

Жаклина Дупар је психолог и она старима у Дому осмишљава сваки дан.

"Веома је важно да попунимо нашим корисницима сваки дан разноврсним садржајима. Тако им нудимо ликовне секције, библиотеку, организујемо им једнодневне излете и трудимо се да им увек буде занимљиво и интересантно са нама", каже Дупарова.

У Дому се труде да својим корисницима приуште породичну и кућну атмосферу и главна сестра Зорица Стаменић сматра да је веома важно да стари овде дођу чим осете да не могу више да издрже самачки живот или да представљају терет својој породици.

Марија Матовић, управница Националног дома каже да су за десет година овде успели да достигну врхунски ниво услуге и да знају да се у оваквом послу не толеришу ни најмање грешке.

"Наш комплетан персонал се стално едукује, свако у својој струци, јер без тога не би могли да пружимо квалитетнији живот нашим корисницима, а ми увек тежимо да испунимо све њихове жеље", каже Марија Матовић.

Да старост не мора да буде тешка ни онима који остану сами потврђују корисници Националног дома који су доласком овде стекли нове пријатеље, а захваљујући њима доживљавају и нову младост.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво