Читај ми!

Њему играчке праве родитељи

Игра је битан саставни део живота детета, које кроз интеракцију са играчком активно учи и гради самопоуздање. Савремени начин живота, скупе савршене играчке, рачунари и ТВ све више намећу детету пасивну улогу. Зато је двоипогодишњи Доротеј из Ниша прави изузетак - њему играчке праве родитељи.

Доротеј је окружен играчкама од природних материјала, углавном од дрвета. Његова мама каже да су играчке намерно "несавршене" да би оставиле простор машти и креативности.

"Он рукама испитује и гледа и спаја неке предмете који на први поглед можда не би могли да се онако споје, он спаја, упоређује, посматра, и тај неки, можда научни дух у детињем свету науке, да је то оно што мије драго да видим да су ове играчке подстакле", каже Нина Спасић, Доротејева мама.

У продавницама играчака у Нишу има и креативних, али и оних које су савршене и завршене, па деци не остављају много простора за игру. А шта ће родитељи купити, зависи од детета, кажу продавци.

"Постоје деца која воле креативне играчке, да сами слажу, склапају, лепе, праве, постоје деца која купују играчке са реклама, значи нешто ново, што се појави на реклами", каже Марија Дејановић, продавница играчака "ОФY".

Психолог у предшколкој установи "Пчелица" у Нишу, Снежана Шуковић Бисерчић, каже да се кроз игру развијају различити капацитети детета и да је важан избор играчка и начин организовања игре.

"Најбитније је да се увек питамо ко бира играчке-да ли дете или ми, шта је смисао те играчке и како она може подстаћи дете, и оно што је најважније, да ли родитељи своје слободно време довољно користе у игрању са децом", каже Снежана Шуковић Бисерчић.

Стручњаци препоручују управо оно што раде родитељи малог Доротеја: више комуникације са дететом и сакупљање материјала из природе која пружа неогранчене могућности за игру. А предност оваквих играчака је и то што су јефтиније, није важно ако се поломе и не могу да досаде.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара