Читај ми!

Подстицај запошљавања старијих лица

Да би смањио број незапослених, град Шабац од 2009. године расписује конкурс за доделу средстава за подстицање запошљавања жена старијих од 50 и мушкараца старијих од 55 година. За ту намену, ове године биће издвојено 20 милиона динара.

Град Шабац већ пет година издваја средства за подстицање запошљавања старијих од 50 година.

Када је Трговинско предузеће у којем је радила више од три деценије, отишло у стечај, Борка Стојиновић из Шапца, остала је без посла. После три године паузе, постала је корисник једног од програма за подстицање запошљавања локалне самоуправе.

"Ја сам успела да одрадим годину и по код послодавца, да одем на Завод за запошљавање и стекла услов да имам 24 месеца новчану надокнаду, после тога идем у редовну пензију", каже Борка.

После 32 године радног стажа у угоститељском предузећу, Миланка Петровић постала је технолошки вишак. Када је чула за конкурс локалне самоуправе,  одмах се пријавила. Од јуна прошле године, ангажована је У Графичком центру као помоћни радник на паковању производа.

"Уместо да седим код куће, ја радим овде, зарађујем и чекам пензију до које ми је остало још четири године", додаје Миланка.

Први уговор се потписује на годину дана, а средства обезбеђена из буџета града, намењена су рефундирању доприноса и пореза.

"Од 19 радника, троје је запослено захваљујући програму локалне самоуправе. То нама много значи", каже Жељана Прица из графичког центра "Нова".

За ову годину већ је стигло 17 захтева. Корисници морају најмање два месеца да буду на евиденцији Националне службе за запошљавање, док послодавци док траје уговор, не смеју смањивати број радника.

"Самим тим је циљ да се старијој популацији омогући да остваре један од услове да оду у пензију или да оду два месеца на чекање на биро да би остварили те свје услове да оду у пензију", каже Сретен Радовановић, заменик председника скупштине града Шапца.

Само на подручју града Шапца, има око 3.200 особа старијих од 50 година које траже посао. Програм локалне самоуправе тренутно користи више од 200 радника, а за пет година, од када се примењује, 108 особа остварило је право на пензију.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара