Читај ми!

Процветали воћњаци

Вискоке температуре током јануара, у лозничком крају условиле су појаву цветања и листања млађих воћака. Додатни проблем и оштећења могу изазавати ниске температуре у наредном периоду. Ипак стручњаци кажу да опште стање за сада није забрињавајуће и саветују адекватне мере како би се зауставила даља вегетација.

Понека процветала и улистала шљива у лозничком крају резултат је неуобичајених температура у јануару, али и недовољне и правовремене јесење припремљености биљака за зимско мировање.

Тихомир Лекић из Клубаца има старији засад шљива у којем је тренутно стање воћака задовољавајуће.

"Није се одразило, добро се понашају, нису кренуле, нема пупољака тако да се држе за сад добро", каже Тихомир.

Раније кретање вегетације приметно је у зависности од положаја, надморске висине воћњака, па појаве бубрења пупољака има и у засадима кајсије и брескве и оне могу бити угрожене појавом ниских температура.

"Препорука је да воћари врше заштиту бакарним средствима и то ако треба и у више наврата, посебно они воћари који то нису обавили у току јесени, а наравно и да понове ако јесу. Само на тај начин једноставно сада могу помоћи биљакама да мало успоре вегетацију", каже Златица Крсмановић, стручњак Пољопривредне саветодавне службе Лозница.

Купину и малину не треба орезивати до почетка вегетације, а стручњаци упозоравају да резидба воћа у овом периоду може донети само штету, као и ђубрење мешаним минералним ђубривима.

"Ако се ради, ђубрење обављати са фосфорним и калијумовим ђубривима, јер азот може допринети бржем кретању вегетације", каже Златица Крсмановић.

Тренутно се у воћњацима може обављати само корективна резидба, изношење поломљених грана као и третирање бакарним средствима или кречним млеком.

rts.loznica@rts.rs
+381 15 891 669

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара