Читај ми!

Нови покушаји оживљавања нишког аеродрома

У тренутку када је пре пар месеци нишки аеродром остао без летова, завршена је Студија београдског Саобраћајног факултета о одрживости ваздушног саобраћаја. Студија још увек није званично презентована, јер град Ниш није платио три милиона за њену израду. Надлежни кажу да су у студији садржани предлози за решење проблема, али и да коначну одлуку о судбини нишког аеродрома треба да донесе држава.

Како изгледа Ниш из ваздуха, како сада стоје ствари, они који би да путују авионом из Ниша ту слику неће скоро видети. Ипак, заинтересованих има, кажу у туристичкој агенцији која се бави продајом авио карата.

"Углавном странке када дођу сматрају да се агенција из Ниша бави продајом авио карата, они се увек надају да су то летови из Ниша, с обзиром на то да је до прошле године било летова из Ниша преко компанија "Монтенегро ерлајнса", каже Наташа Поповић Агенција "А1 травел".

Први човек аеродрома Драган Бугариновић каже да аеродром као градско јавно предузеће, које се финансира из сопствених прихода, без помоћи не може да опстане.

"Циљ је да мора да постоји подршка, али не само Града, већ и државе да би се аеродром кроз линије, које у почетку нису исплативе, довео до тога да одржавају саме себе и да аеродром од тога може да живи", каже директор аеродрома "Констанин Велики" Драган Бугариновић. 

У студији о одрживости међу главним предностима нишког аеродрома наведени су метео услови, карго послови, али и слабости - недостатак опреме и близина четири аеродрома.

Студија је понудила одређене моделе одрживости ваздушног саобраћаја, али и надлежни у граду сматрају да без озбиљне подршке државе нишки аеродром не може да се развија.

"Свакако да смо ми од оснивања компаније "Ер Србија" и неки период пре тога са ЈАТ-ом имали разговоре и са представницима Министарства саобраћаја и градоначелник са челним људима у Влади Републике Србије и да постоје обећања да ће се у наредном периоду успоставити редован саобраћај", каже Михајло Здравковић, градски већник задужен за саобраћај.

Уз помоћ државе давне 1989. године, рецимо, само до Загреба са нишког аеродрома полетело је 166 авиона, али је највише путника- скромних 35.000 забележено тек 2006. године.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара