Поклон из породилишта

Прва беба у православној Новој години у Крагујевцу је девојчица коју је на свет донела Јована Савић, двадесет пет минута после поноћи у породилишту Клиничког центра у Крагујевцу. Девојчица је тешка 3.030 грама.

Најлепши поклон свој породици, стиже из породилишта. Прворођена беба у православној Новој години у породилишту Клиничког центра у Крагујевцу је девојчица.

Двадесеттрогодишња Крагујевчанка Јована, којој је ово прва беба, осећа се добро и већ планира још једну принову. Које ће име понети прворођена беба, још увек се не зна, али мама нам је открила да је њена жеља да се беба зове Лаура.

Прворођену бебу у православној Новој години посетио је Небојша Здравковић заменик градоначелника. Традиционално Град је прву бебу рођену у новогодишњој ноћи даривао са новчаним поклоном у вредности 100 хиљада динара.

Град, по традицији, дарује новчаном честитком прворођену бебу у новогодишњој ноћи, како 1. тако и 14. јануара. Поред тешке економске ситуације, борба против беле куге један је од највећих проблема у Србији.

Град Крагујевац, према речима Небојше Здравковића, значајну пажњу поклања унапређењу друштвене бриге о деци и предузима бројне активности у циљу развоја популационе политике.

Из градског буџета за те намене на годишњем нивоу издваја се пет посто.

"Један смо од првих градова у Србији који је увео месечну надокнаду у трајању од годину дана за све незапослене мајке за прво, друго и треће дете. Град такође додељује и једнократну надокнаду за свако прворођено дете, док свако треће дете у продици остварује право на бесплатан боравак у вртићу, о трошку града. Брига о деци, поред економије наш је најважнији задатак у Србији", истакао је Здравковић.

Иначе, током 2013. године у Породилишту Клиничког центра у Крагујевцу обављен је 2.181 порођај, а рођено је 2.211 беба. Од 1. јануара до данас на свет су донете 64 бебе, од чега 33 девојчице.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво