Читај ми!

"Утва" добија нова крила

У панчевачкој фабрици авиона "Утва", која се налази у процесу реструктурирања, ужурбано припремају своје погоне за почетак производње делова за авионе "Ербаса" и "Боинга". Компанија "Мубадала" из Уједињених Арапских Емирата најавила је у јуну почетак рада и запошљавање нових радника.

Запослени у фабрици авиона "Утва" спремно дочекују инвестицију од које зависи даљи опстанак предузећа. Из компаније "Мубадала" су најавили да од јуна овде желе да производе лимене авио делове за Боинг и Ербас у вредности од 400 милиона евра годишње.

Будући партнери из Уједињених Арапских Емирата обишли су производне погоне и задовољни су затеченим стањем, јер "Утва" поседује 20 хиљада квадратних метара покривеног простора и инфраструктурно потпуно опремљене хале.

Милан Јанковић који већ четири деценије ради у панчевачкој фабрици авиона каже да се радници не плаше нових изазова.

"Имамо доста радника са богатим радним искуством и већ смо радили и за млазне и за путничке авионе и нема посла који би нас могао да уплаши", каже Милан Јанковић.

У панчевачкој "Утви" тренутно је запослено 258 радника, а ако се сви планови остваре у наредних годину дана овде би посао требало да добије још стотину људи, каже директор овог предузећа Томислав Бјелогрлић.

"Са новом инвестицијом решили би смо проблем опстанка фирме, што је за нас најважније. Имамо традицију дугу 76 година, добру локацију, стручне људе и то је све оно што инвеститору треба за будући посао,а најбитније је да се обезбеде и нове машине које су много брже од садашњих ради постизања боље економичности", каже директор "Утве авиони" Томислав Бјелогрлић.

"Утва" је бомбардована 1999. године и тада је велики део погона уништен, али ако буде требало и овај део фабрике може врло брзо да се обнови.

У последњој деценији запослени у фабрици авиона "Утва" преживљавали су захваљујући изградњи авиона "Ласта" за ирачку војску и сарадњи са нашим Министарством одбране. Уз "Мубадалу" овде верују да ће избећи стечај и да ће моћи нормално да живе од свог рада.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво