Читај ми!

Дивљи лабудови на Тимоку

На делу Белог Тимока у селу Штипина код Књажевца од пре неколико дана доселила се породица белих лабудова. Мужјака и женку са троје младунаца мештани села свакодневно обилазе, хране и чувају од ловокрадица, а у друштву необичних новогодишњих гостију највише уживају најмлађи.

Неочекивани зимски посетиоци постали су права локална атракција. Дивљих гусака има на Тимоку, кажу мештани Штипине, али су лабудови реткост.

Ове лепе птице које су на Тимоку највероватније потражиле уточиште од зиме из крајева из којих су долетеле брзо су одомаћиле, а мештани су почели и редовно да их хране.

Драган Манојловић који је међу првима приметио лабудове, каже да су сви помислили да су у питању дивље гуске, али су убрзо схватили да се ради о сасвим другој врсти зимских посетилаца.

"Неколико дана су већ овде. Не плаше се људи. Обилазимо их стално и покушавамо да откријемо која храна им највише прија. Изгледа да највише воле да једу хлеб и слана индустријска пецива као што је "смоки".  Нудили смо им купус и траву али им се нису допали. Младунци хоће понекад да поједу јабуку или крушку, али ипак највише воле хлеб и тестенине", објашњава Драган и додаје да се сећа сусрета са дивљим лабудовима од пре скоро три деценије, када је средином осамдесетих година један пар слетео на градски базен и задржао се ту неколико дана.

Наша земља станиште је малом броју дивљих лабудова и они су заштићена врста. На ове просторе у већем броју углавном долазе да презиме из севернијих крајева Европе.

Драган Манојловић, који свакодневно са још неколико мештана брине о лабудовима на Тимоку, позива и друге љубитеље природе да прикупљањем хране омогуће презимљавање овим птицама које би у њиховом селу, како каже, могле да пронађу и своје трајно станиште.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво