Читај ми!

Најхуманија средина

Село Дреновац у параћинској општини већ три године за редом од Црвеног Крста добија признање за најхуманију средину. У овом селу сваки пети становник је добровољни давалац крви.

Испред сеоске школе у Дреновцу казан у коме се кува ручак за госте. Унутра ред за давање крви. О мотивима за свој хумани гест ови људи  не размишљају.

Небојша Михајловић из Дреновца каже да је крв дао 57 пута, први пут када му се породила супруга којој је била неопходна трансфузија.

"Сада су и оба моја сина даваоци и заједно смо више од 80 пута дали крв", каже Небојша.

И Снежана Јездић из Дреновца редован је давалац, о мотивима каже нема шта да се размишља, ово је  на неки начин и потврда да сте, каже, здрави, све док можете да дате крв.

Горан Милић, председник месног одбора Црвеног Крста Параћина каже да је права мотивација добра организација, али пре свега хуманост ових људи, јер ако неко не жели да да крв, каже, тешко је да га ви приволите неким бенефицијама.

Гости Дреновца су и даваоци из нишког удружења Железница Србије. Иако је то удружење потписник иницијативе да се акције обуставе док се даваоцима не врате сва права која им припадају, хуманост, кажу, не може да чека.

Зоран Стојановић из Удружења давалаца крви Железница Србије из Ниша каже да даваоци имају све мање олакшица упркос својој хуманости.

"Укинуте су и дневнице даваоцима те сада ретко ко може да из другог града дође када се организује нека акција, а добро сарађујемо са многим удружењима широм Србије", каже Стојановић.

Предраг Стефановић из Ниша, некада радник железнице данас пензионер крв је дао 40 пута.

"Можда као пензионер не могу много да помогнем, али ево овако, моја крв ће сигуран сам некоме помоћи", уз осмех каже Предраг.

Мештани Дреновца верују да ће оправдати епитет најхуманије средине, у првој овогодишњој акцији прикупили су 70 јединица крви.

rts.jagodina@rts.rs
+381 35 244 221

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво