Читај ми!

Када ће Првомајци добити накнаду

Од августа, 125 некадашњих радника индустрије одеће "Први мај" из Пирота, којима је до пензије остало више од две, а мање од пет година, чека исплату месечне накнаде Националне службе за запошљавање.

Већ месецима, ове некадашње раднице Првог маја у Пироту, обијају прагове своје бивше фирме, синдиката, Националне службе за запошљавање. Међутим, још увек нису добиле одговор на питање -  Када ће почети исплата месечне накнаде?

"Од канцеларије до канцеларије, од једног до другог, овај каже има пара, онај каже нема пара, овај није надлежан, онај није надлежан", каже Слађана Ћирић.

"Једноставно конкретно - шта је са нашим социјалним програмом и када ће да буде реализован, па ако треба ми ћемо да чекамо, а не овако да нас завлаче", додаје Снежана Иванов.

Проблем је што су по основу специјалног социјалног програма, ове раднице, дужне да себи саме уплаћују пензионо и здравствено осигурање, како би касније оствариле право на редовну пензију.

"И струја и вода и пензионо треба да платим, да би имала радни стаж. Два месеца нисам платила, а два сам смогла снаге да уплатим", каже Снежана Јаковљевић.

"Одвајам од мајчине социјалне помоћи да бих уплатила моје пензионо, јер ми фали радни стаж", додаје Весна Тодоровић.

У филијали Националне службе за запошљавање кажу да је Држава средства за ове намене, обезбедила тек у новембру ове године. Влада Србије је на седници од 18. децембра одобрила исплату.

"Упућен је захтев надлежном Министарству привреде да обави пренос средстава из буџета за ове намене. Пренос средстава очекујемо у наредних неколико дана", каже Миљан Јонић из филијале Националне службе за запошљавање.

Све потребне обрачуне у НСЗ су већ завршили, а обећавају да ће исплату почети истог дана када новац "легне" на њихов рачун.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара