Читај ми!

Туристичка понуда пограничног подручја

Један од пројекат прекограничне сарадње са Румунијом, који финансира Европска унија са 630 хиљада евра, у коме учествује Град Панчево је "Истраживање природе у пограничном подручју". Реч је о улагању у туристичку понуду Делиблатске пешчаре и Националног парка Домоглед у Румунији.

Специјални резерват природе Делиблатска пешчара посећују излетници, планинари, ловци, али је жеља предузећа "Војводинашуме", који њиме газдује, да привуче што већи број туриста.

Пројекат прекограничне сарадње са румунском општином Корнерева, где се налази Национални парк Домоглед, финансијски омогућава улагање у туристичку инфраструктуру.

"Пројектом је предвиђено да обновимо један павиљон у Школско-рекреативном центру "Чардак" за смештај гостију, да реконструишемо део пута до села Шушара који је јако оштећен, да поправимо три бунара", каже Снежана Ковач из шумског газдинства "Банат".

Биће набављена и два теренска возила за превоз посетилаца и едукација туристичких водича. На румунској страни планови су слични.

"Национални парк Домоглед има бању на својој територији и неколико туристичких зона. Кроз овај пројекат желимо да реализујемо обнову инфраструктуре, нарочито у засеоцима који припадају општини Корнерева, затим две зграде за смештај туриста, културно наслеђе и водоводни систем", каже директор Националног парка Домоглед Јон Гашпар.

У пројекат је укључена и Туристичка организација Панчева, чији је задатак да направи сајт, ГПС навигацију за бициклисте, мапира и обележи еко-културну руту и постави туристичку сигнализацију.

"Ми ћемо штампати и туристички водич на три језика, српском, румунском и енглеском, где ће бити уцртане руте", каже директорка Туристичке организације Зорана Владу.

Пројекат је значајан и за рурални развој, јер ће села на рути правити сувенире и нудити смештај, а туристи се очекују најпре из Београда, наше земље, али и Румуније.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара