Пројекти наводњавања Мачве

Регионални систем наводњавања Мачве један је од два припремљена пољопривредна пројекта у Централној Србији који ће се финансирати из кредита Уједињених Арапских Емирата. У шабачком крају, почели су радови и разговори са пољопривредницима о томе како ће воду из канала допремати до њива.

У селима шабачког краја анкетирање пољопривредника о наводњавању увелико траје. У селу Табановићу интересовање ратара и сточара је велико.

Они кажу да се морају организовати у Удружење корисника вода и детаљно информисати о условима за кредит, од којег очекују велику корист.

"Покушаћемо ако нешто будемо могли да добијемо, неки повољан кредит, присуствовао сам и предавању. Када би било довољно воде и наводњавање успело, могли бисмо да добијемо и другу жетву и тај кукуруз искористимо за силажу", каже Милан Ивановић, произвођач из Табановића.

"Ја знам да морамо бити спремни да уложимо у тифоне, и надам се да ће бити неке електрификације која ће доста смањити трошкове енергије. Гориво је скупо, електрификација би појефтинила ратарску производњу", каже Вољен Ковачевић, произвођач из Табановића.

Да се уз каналску мора урадити и електрична мрежа, сагласни су и у шабачкој Дирекцији за пољопривреду. Детаљне разговоре са свим учесницима у ланцу најављују после Божића, а затим и конкретне мере.

Директор Дирекција за пољопривреду у Шапцу Предраг Срдановић каже да се мора појачати сточарска производња.

"Наводњавање њива без стајњака нема ефекта и сигурно можемо имати две жетве годишње, а принос бољи него у Калифорнији", додаје Срдановић.

За пројекат који обухвата наводњавање 11.000 хектара обрадивог земљишта, локалне самоуправе Шапца и Богатића имају и студију изводљивости.

Градоначелник Шапца Милош Милошевић каже да је први осврт како то треба да се реализује урађен пре више од две деценије, а да је пре две године завршен пројекат наслоњен на хидросистем Мачва и да се на томе неће стати.

Радови на црпним станицама Прека и Широка бара у Мачви, државним средствима, већ су започети, а кредит од Емирата, надлежни кажу, убрзаће радове. Реч је о два кључна водопривредна објекта капацитета 3,2 кубика воде у секунди.

"На овом потезу градимо главну каналску мрежу. Изградњом низа устава и црпних станица, двадесетак устава и станица, биће омогућено да вода стигне до сваке њиве", каже директор ВП "Сава" у Шапцу Драган Топаловић.

У кишном периоду, систем је намењен и за одводњавање, а прва фаза радова, према проценама, биће завршена идуће године.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво