Велики људи мале вароши

У Босилеграду се гради пуном паром, иако је грађевинска сезона завршена: реконструишу се истурена одељења, гради нови вртић, мост - и све то из општинског буџета, средствима која је локална самоуправа уштедела у последњих неколико година. Приоритет општинске управе су образовање, брига о најмлађима, здравствена заштита становништва и стварање бољих услова за живот.

У дворишту централног вртића у Босилеграду радници журе да што више ураде, како би пре првог снега, који се ових дана очекује, поставили темеље новог вртића.

Реконструишу се и школе, не само у Босилеграду већ и у околним селима. О школама се у овом крају итекако води рачуна. 

Према речима Методија Чипева, директора централне основне школе у том граду, у настави се користе интерактивна табла и компјутери.

"Осим тога, сваки учитељ у истуреним одељењима има по један лаптоп, који смо добили од  Дигиталне школе", наглашава Чипев, "само немају интернет."

Интернет немају истурена одељења, а босилеградска основна школа има их 23, али се у централној школи користи. У околним школама, од којих су неке удаљене и по 40 километара од Босилеграда, има око шест стотина ђака.

Босилеград је разуђена општина на крајњем југоистоку Србије. У селима ове општине има школа са само једним учеником, неке са десетак. Без обзира на то, каже директор, настава се одржава у свима, јер сваком ученику треба пружити квалитетно образовање.

Ове зиме ће, без обзира на то колико ученика има, свака босилеградска школа бити обновљена. Доказ више да Босилеград није сиромашан крај, како увек истиче председник те општине, већ неразвијен.

Тренутно је у том граду више од двадесет градилишта: прави се хидроелектрана, реконструишу школе. На питање новинара РТС-а, одакле толико пара Босилеграду, председник Општине Владимир Захаријев одговара:

"Штедели смо и уштедели, и сад улажемо тамо где нам је најнеопходније. Граде се јаслице за онолико деце колико буде потребно. Реконструишу се и поправљају истурена одељења по селима - ове јесени у дванаест села - кров, зидови, паркет."

Будући да локална самоуправа, по закону, може да плаћа васпитачице, све су ангажоване, и у тој општини нема ниједне која је незапослена. Отварајући истурена одељења јаслица, локална управа омогућава родитељима да остану да живе тамо где јесу и да не морају да се, уколико су запослени, због деце селе у град.  

Због свега тога, Босилеград не мучи проблем одлива становништва као остале неразвијене или пограничне општине. Ретки су случајеви исељавања, а локална самоуправа сва средства која се уштеде пласира управо у пројекте који ће задржати младе људе.

Председник Општине Владимир Захаријев с поносом истиче да се гради и мост, вредан 24 милиона динара, без икакве помоћи државе, средствима која је Општина уштедела у последњих неколико година.

Поред тога што у Босилеграду нема незапослених васпитачица, нема незапослених ни из медицинске струке, сестара и лекара. Општина је такође обезбедила и бесплатне стоматолошке услуге за све грађане од 18 до 65 година, што је у Србији реткост.

Улагање у просвету је приоритет за Општину јер, наглашава Захаријев, без науке и школованих људи нема напретка. Локална самоуправа одавно финансира све младе људе са своје територије који заврше факултет. Од Општине добијају стипендије 15 месеци, а они се касније укључују у друштво и дају свој допринос заједници.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

 



 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво