Читај ми!

Дуго чекање на рампу

Гита Јовић, стоматолошка сестра из Ниша, враћајући се са посла током НАТО бомбардовања 1999. године, остала је инвалид. Гита данас живи на 14. спрату једне стамбене зграде у Нишу, која у приземљу нема рампу за особе са инвалидитетом. Њен проблем могао би да се реши постављањем монтажне рампе, која кошта од 100.000 до 150.000 динара.

У НАТО бомбрдовању 1999. године нишлијка Гита Јовић је остала без ноге, тело јој је пуно гелера, оштећен јој је слух. Време проводи у стану, скоро потпуно изолована од спољашњег света.

Ове године изашла је из зграде свега три пута.

"Чекам и сањам то нешто своје, кад ћу да се повратим у нормалу, а то је излазак на ваздух кад ја хоћу и да сам као птица слободна из кавеза", каже Гита.

Гита и њен супруг Синиша волели би да могу заједно да изађу, али то је практично немогуће. Синиша је тежак срчани болесник, и не може Гиту да изведе без туђе помоћи.

"Пошто доле степениште је високо, тешко је да се спусте колица. И онда морам неког да сачекам, да би неко помогао, тако да због ствари ми избегавамо да излазимо обоје", каже Синиша.

Удружење "Акција и помоћ" из Ниша покренуло је акцију да се Гити, али и другим станарима њене зграде, у нишкој општини Палилула, постави рампа за особе са инвалидитетом. Траже извођача радова и донатора.

"То је неопходна подреба, да постоји рампа, као што би требало да постоји у сваој згради код нас. Ја мислим да је по новом закону то и обавеза, да се одреде архитектонски прилази, или рампе, како их назвасмо", каже Слађан Вучковић из Удружења "Акција и помоћ".

Координатор за особе са инваидитетом, у надлежној градској Управи за социјалну заштиту, Јордан Ивановић, каже да је важно поштовати стандарде у постављању рампе, као и да је процедура за то једноставна.

"Постоји сагласност станара, скупштине зграде, да могу да се изводе ти архитектонски радови, поред тога постоји интересовање општине да почне изградња ове рампе, и ја мислим да је градска оптшина Палилула на потезу", каже Ивановић.

Гита нестрпљиво очекује рампу, која ће јој прекинути изолацију и дати више слободе у кретању. Нада се, каже, да ће то бити већ на пролеће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво