Читај ми!

Индустријско наслеђе Панчева

Зграда некадашње Свиларе на обали Тамиша у Панчеву, иако под заштитом државе као културно добро, већ годинама је запуштена и пропада. Нови власник решен је да очува здање и сврста га у туристичку понуду града.

Стара руинирана здања, која су упркос оштећеној фасади и поломљеним прозорима, задржала неку ванвременску лепоту, једини су доказ да је у Панчеву некад била развијена свиларска индустрија. Зграда нове свиларе на Тамишком кеју потиче из 1900. године и сведочи о некадашњој економској моћи.

"Пре Првог светског рата за директора Свиларе дошао је италијан Кико, што само говори да је овај део Европе и Панчево било повољно за рад и пословање, па су и из иностранства долазили у потрази за добром зарадом", каже публициста Ненад Живковић.

Многи Панчевци су пожелели да сазнају нешто више о том делу историје свога града и виде шта је остало од тековина свиларства. Нажалост, туристичка организација нема туре нити лиценцираног водича.

"Ја мислим да је добро што је организован обилазак Свиларе, јер треба да знамо нешто о нашој прошлости да бисмо спознали ко смо и куда да идемо даље", каже један од посетилаца, Марија Жолнај Кнежевић.

"Пошто туристичка организација нема организоване туре, морали смо да се организујемо сами. Мислим да би град од тога могао добро да заради и да би се многи туристи заустављали у нашем граду", каже туризмолог Живана Крејић.

Шездесетих година прошлог века у Панчеву су престале да се испредају свилене нити. У зграду је пресељена гумарска индустрија која је такође пропала, и од тада је три пута приватизована. Нови власник има жељу да очува здање и отворен је за туристичке посете.

"Прво ћемо да направимо заштитну ограду, поправимо кров, а у некој будућности, ако буде пара и инвеститора, волели бисмо да направимо овде хотел", каже власник Стојан Радовановић.

Дуж Тамишког кеја у Панчеву налази се читав низ зграда - сведока богатог индустријског наслеђа. Има очуваних, али и остављених да пропадају, као што је стара Вајфертова пивара, неискоришћени туристички потенцијал, који би могао да привуче многобројне домаће и стране посетиоце.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво