Дух Сремчевог Ниша

Поводом 135 година постојања прве нишке гимназије "Стеван Сремац", ученици те школе музиком, стиховима и глумом дочарали су Ниш из времена када је у њему живео и радио велики професор и писац чије име носи њихова школа.

Стари Ниш, после ослобођења од Турака, остао је сачуван на разгледницама из тог времена. А дух тадашњег града, мерак и  специфичан говор - запамтио је у својим делима Стеван Сремац, чије име данас носе многе институције у Нишу. Једна од њих је и прва нишка гимназија, чији су ученици одржали "Вече Сремчевог Ниша".

"Морали смо наравно да прођемо своје ликове, и да, онако, мало дубље уђемо у тај лик и покушамо да оживимо на свој начин, зато да не би била класична имитација, већ да то нешто, односно тај лик да садржи нешто наше", каже Ана Јовановић, ученица.

Дух старог Ниша, и вече носталгије за временом које је давно остало за нама, ученици су дочарали у сарадњи са Студентским културним центром, али и уз помоћ професионалаца.

"Рад са средњошколцима је нешто што мени отвара неке видике, показује ми ствари у којим ја нисам добар, а самим тим су они, пошто су ово ваннаставне активности, они су јако активни у томе, желе да раде и желе да уче, па је то рад на обострано задовољство", каже Милош Цветковић, глумац.

Сремац је и службовао у гимназији која данас носи његово име. Дружио се са Нишлијама свих фела, од занатлија и ловаца, до глумаца и професора. И у представи-необичан сусрет Сремца и његових ликова у кафани.

Да  се вратимо у дане за којима, хтели ми то да признамо или не, жалимо. Да се присетимо свега онога што је било део нас", каже Данијела Гашевић, професор српског језика.

Зато је и поднаслов представе: "Оно наше што некад бејаше", а тај период остаје део Ниша и његовог менталитета, и увек ће неке нове генерације, захваљујући Сремцу и његовом делу, моћи да се присете тог времена.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара