Читај ми!

Град трешњара

За три године, кредит Града Шапца за подизање засада трешања искористило је више од триста произвођача. Око 130 хиљада садница воћари ће, без камате, платити након пет година, кад стигне први већи род.

У шабачком крају, Никола Кулезић из Мачванског Прњавора међу првима је засадио трешње уз помоћ средстава из градске касе. Висока откупна цена и мали број заштитног прскања, разлози су, каже, због којих проширује производњу.

"Посадио сам прво 20 ари, а саднице све одлично су се примиле. После сам посадио још 20 ари 2012. године, саднице су одлично, и сад проширујем, ово је трећа година'', каже Никола.

Анализе су показале да је земљиште не територији Шапца повољно за гајење трешања различитих сорти.

"Морали смо да оградимо парцелу, тако да су велики трошкови за систем за заливање, тако да нам је много значило што нам је општина помогла. Због великог интересовања, произвођачи кредите добијају за површине од 20 ари до једног хектара", каже Верица Драгојевић из Мрђеновца.

Предраг Срдановић из Дирекције за пољопривреду Шапца каже да је велики број произвођача у самосталној режији, другим кредитима и сопственим средствима купило саднице, тако да већ имају подигнутих 200 хектара засада трешања.

Добро обрађене и упаковане трешње могу достићи високу цену, тврде стручњаци који планирају градњу центра за прераду и дистрибуцију воћа.

Зоран Милетић, помоћник градоначелника Шапца каже да су трешње ове године биле нешто јефтиније због слабијег квалитета:

"Евро и по, два, а прошле године су биле три четири евра, ми се надамо када центар профункционише, када почну да рађају наши воћњаци, да ће та цена бити врло исплатива."

За трешње из Мачве и Поцерине већ постоји интресовање купаца из Русије и Европске уније. Циљ градске управе је да се то воће у шабачком крају гаји на око 300 хектара.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара