Читај ми!

Фестивал хумора и сатире "Жаока"

Осим чувене Сланинијаде, која је привредно-туристичка манифестација, село Качарево може се похвалити и једном квалитетном културном манифестацијом-фестивалом хумора и сатире "Жаока", који је ове године одржан трећи пут, и који је окупио наше најбоље афористичаре.

"Ми Срби смо сваки час дизали устанке, и много већи народ би се искилавио", је само један од многобројних афоризама Александра Баљка и других, који су разгалили публику у Качареву.

Уз доста хумора пропраћеног смехом,"Жаока" је умела и да убоде критикама, не заобилазећи ни једну област нашег друштва и наших нарави. На Фестивалу хумора и сатире у овом  јужнобанатском селу могли су се чути бисери мудрости наших најпознатијих афористичара.

"Главна тема свих афоризама је људска глупост, јер је она бескрајна, већа и од океана, и никад не престаје. Увек јој се може прићи из неког другог угла, и људи воле да се смеју афоризмима, јер увек мисле да се смеју неком другом", каже афористичар Бојан Љубеновић.

"Афоризми служе да човек избаци неки бес и бунт из себе, то увек помаже", каже Зоран Т. Поповић, селектор фестивала.

Хумор и сатира били су присутни и у визуелном облику. Никола Оташ представио је своје карикатуре, карактеристичне по томе што су рађене компјутерски. Ту су се на удару критике нашле актуелне политичке, еколошке и многе друге теме.

"Карикатура служи да упозори на неки проблем, да пошаље поруку. Ми не можемо да мењамо свет, али ако неког такнемо и ако се неко у њима препозна, онда смо постигли нешто", каже Никола Оташ.

"Жаока" у Качареву била је ризница духовитих мудрости у слици и речи, и прави пример децентрализације културе.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се