Читај ми!

Подстицај за развој пољопривреде

Аутохтоне биљне и животињске врсте један су од предуслова развоја општине Сврљиг. У тој општини издвајају значајна средства за пољопривреду, али неопходна је и помоћ државе.

Очување аутохтоних врста била је једна од тема о којима су разговарали чланови републичког одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду, који су се протеклог викенда састали у Сврљигу.

Зоран Владимировић из Сврљига већ годинама чува аутохтону расу оваца, сврљишку праменку. Отпорна је на болести, и даје квалитетно месо и млеко, али проблем је пласман.

"Ја хоћу само реалну цену млека, реалну цену меса, реалну цену вуне, да би од тога могао да живим и увећам стадо, тренутно имам око 40 грла, значи ја могу да чувам 140", каже Владимировић.

Сврљиг спада у брдско-планинска подручја, а становништво се углавном бави пољопривредом. У тој општини посебно се води рачуна о очувању аутохтоне сврљишке овце, по којој је овај крај препознатљив.

Председник Општине Сврљиг Милија Милетић каже да покушавју да повећају стада, број грла стоке, и да дају могућност људима да се баве овчарством и да од тога могу да живе.

За останак на селу неопходно је стоврити услове за око 14, 5 хиљада становника: изградити прерадне капацитете, развити инфраструктуру и сеоски туризам. Сврљиг из општинског буџета за пољопривреду издваја 38 милиона динара годишње.

"И то је недовољно како би се комплетно сачувала, пре свега, демографска слика, оставили млади овде, и на томе треба даље да раде, наравно општина Сврљиг и све остале мале општине, не могу то саме, то мора држава да ради са својом стратегијом", каже Саша Дујковић, члан Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду Народне скупштине.

Поред могућности за развој Сврљига и сличних опшитна у Србији, на састанку републичког одбора за пољопривреу разговарало се, ван дневног реда и о генетски модификованим организмима. Нема јединственог става о томе да ли треба дозволити трговину ГМО, или је она недопустива.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се