Читај ми!

Пуста села Србије

У селу Каленовац данас живи свега 20 мештана, а током лета и викендом, живо је у још 30 кућа. Све куће некада су биле пуне народа, а сада сви млади отишли су у град, каже најстарија мештанка Моравка Милановић.

За разлику од времена пре пола века, данас су села у Србији пуста. Подаци говоре да 700 села има мање од 100 становника. У Каленовцу, на обронцима Црног врха, живи 20 мештана иако је село удаљено само 13 километара од Јагодине. Током лета и викендом, живо је у још 30 кућа.

У дому Милановића живе супружници, који су и најстарији мештани, јер су већ ушли у девету деценију. Обрадују се сваком ко прође кроз село, а жељни су, кажу, и људи и разговора.

"Некад је било много добро. Све куће биле су пуне народа. Сад су сви млади отишли у град, док су стари остали у селу. Млади долазе само понекад, кажу немају времена, а ни пара", објаснила је Моравка Милановић и додала да због новца ни њен син не може често да их посећује.

У неколико заселака нема ниједне отворене куће. Сеоска школа затворена је 1964. године када је престала да ради и продавница "Код Ђоке". Ипак неки су се после живота у граду, вратили селу.

Један од мештана, Ратко Александровић каже да нема живота у граду ако се нема посла и додаје да у селу ипак нешто можеш да посадиш, и да од тога живиш.

После 25 година живота у Америци у родно село дошао је и Богомир Милановић и купио неколико кућа. "Кад остариш боље ти је код куће где си рођен. Имаш тамо и пријатеље, али нису као ови овде", каже Милановић.

Председник месне заједнице Драган Арсенијевић, уједно је и најмлађи становник села. После смрти оца, из Ваљева је дошао да буде уз мајку. Каже да за сада ретки користе потенцијале овог села, пчеларство и овчарство. Ипак, одржава се још тридесетак кућа.

"То су људи који живе у другим градовима. Имају овде куће, место рођења им је овде и они су ту углавном викендом, једном месечно, двапут месечно како ко може", каже Драган Арсенијевић.

Близина града, пут, улична расвета и здрава средина, за сада су у Каленовац вратили само пензионере који су радни век провели у граду. За стотине необрађених хектара ипак ће бити потребно више млађих људи.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се