Читај ми!

Заборављени ратници

У Нишу и околини има скоро две стотине споменика и спомен-обележја посвећених Другом светском рату и Народно-ослободилачкој борби. Иако су део наше историје, данас ретко ко брине о њима.

Поред спомен-костурнице у центру Ниша, у којој су сахрањени и народни хероји Мија Станимировић и Конрад Жилник, пролази много људи, али мало њих зна о ком је споменику реч.

Неки споменици НОБ-а, као што су песнице - симбол отпора у спомен-парку Бубањ, често су на мети оних који исписују графите.

"Требало би другачије да чувамо историју", поручују из нишког СУБНОР-а.

"Мора да се поштује традиција, и да се поштује оно што су нас задужили. Не могу бити задовољан одржавањем споменика и спомен обележја из Другог светског рата", каже Стаја Здравковић из окружног одбора СУБНОР-а у Нишу.

А одржавање зависи углавном од добре воље оних у чијем се окружењу споменици НОБ-а налазе. Негде о њима брину, а негде су препуштени зубу времена или намерно уништени.

Времена су се мењала, а са њима и идеологије и обележја. Тако је са овог споменика у Првој Кутини код Ниша деведесетих година скинута петокрака и брисана су имена.

Споменик на Бубњу који подсећа да је на том месту за време Другог светског рата стрељано више од 10.000 људи, обновила је нишка општина Палилула.

Историчар Завода за заштиту споменика у Нишу Ђорђе Стошић каже да је то пример добре праксе.

"Једно од решења за споменике из НОР-а, њихово одржавање, да, у ствари локална самоуправа преузме бригу о њима", додаје он.

Свест грађана о томе да су споменици НОБ-а део културно-историјског наслеђа полако се мења, али ће вероватно проћи још много времена док не почнемо о њима да се старама онако како и заслужују.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се