Читај ми!

Сећање на жртве Првог светског рата

Градско гробље у Ковину, где је сахрањено око 600 српских и аустроугарских војника погинулих у Првом светском рату, годинама је било заборављено. Удружење потомака ратних добровољаца подигло је споменик и једном годишње одржава помен.

На ковинском градском гробљу може се видети 60 надгробних плоча, где су сахрањени војници из Првог светског рата, које су више од пола века биле заборављене и зарасле у коров.

На њима се могу прочитати имена аустроугарских војника, док су Срби сахрањивани групно и без других обележја. Укупно их има око 600 и сви су настрадали током битке за Смедерево 1915. године.

"Сви рањеници у тој бици, и српске и аустроугарске војске, били су пребачени у импровизовану болницу у Ковину. Преживели су враћани на фронт или слати у логоре, а мртви су заједно сахрањивани на градском гробљу. То је било врема витештва, рањеници се нису остављали, макар били из противничке војске. Иначе, Аустроугари су победили у тој бици код Смедерева", каже Милан Дивац, председник ковинског Удружења потомака ратних добровољаца од 1912.-1918. године.

Захваљујући пре свега том удружењу, пре четири године подигнут је споменик, где заједнички стоје српска шајкача и аустроугарски шлем, а истакнуте су речи „"мир" и "разумевање" међу нацијама.

"Ово је споменик мира и разумевања, што значи да се не одвајају Срби и друге нације, него је сећање на све жртве, и свима њима се одаје почаст и помен, ма које су вере или нације", каже Илија Дотлић из истог удружења.

Постоји потреба да се ово спомен-обележје боље уреди, да се заштите надгробне плоче од даљег пропадања и једном годишње, на Дан ослобођења Ковина 12. новембра, одржи парастос и свечаност палим борцима у част. За то је потребна помоћ и покрајине и општине Ковин.

"Општина Ковин ће свакако помоћи у томе, и у финансијском и у организационом смислу, јер је битно да се то памти, као нешто важно из историје нашег града", каже председница општине Ковин Гордана Зорић.

Још један споменик погинулима у Првом светском рату налази се на ковинском гробљу. Посвећен је цивилима, интернирцима који су држани у логору и највероватније убијени у подметнутом пожару пред крај рата, 1918. године. Ту је страдало око 1.000 Срба и Румуна, и такође је потребно обновити и уредити спомен-обележје.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара