Све већи број срчаних обољења

Само у прошлој години, од болести срца и крвних судова, у Србији је умрло око 55 хиљада људи, a свакодневно се у нашој земљи региструје 60 срчаних удара. Старосна граница оболелих све је нижа, а број срчаних болесника у сталном је порасту и у Шумадији.

Педесетогодишња Крагујевчанка, Снежана Ђурић, инфаркт је прележала на ногама. Пре пола године, осетила је болове у грудима, али их каже, није схватила озбиљно. Сада је на лечењу на Клиници за кардиологију.

Снежана каже да ни њен лекар није препознао симптоме срчане болести. Пила је антибиотике и аспирин, и не сањајући да јој је срце угрожено. Тек пре 15 дана, када је дошла на Клинику за кардиологју,  лекари су поставили праву дијагнозу.

Снежана каже да није очекивала да јој је здравље толико угрожно. Сада ће морати да се чува и спроводи одговарајућу терапију.

Доктор Александар Рашковиц из Хитне помоћи у Крагујевацу, каже да је превенција најважнија.

"Посебну пажњу треба обратити на факторе ризика. Постоје генетски фактори и на њих пацијети не могу да утичу. Али, друге факторе ризика за настанак кардиоваскуларних обољења, као што су високи крвни притисак, стрес, начин исхране, физичка активност, сваки пацијент, може макар да смањи променом својих животних навика", каже Рашковић.

На Клиници за кардиологију Клиничког центра у Крагујевцу, постеље су стално попуњене. Сваког дана, стиже на десетине нових пацијената из целе Централне Србије.

Доцент др Горан Давидовић, директор Клинике за кардиологију, каже да болести срца не долазе из чиста мира, како се многим пацијентима чини.

"Чак 80 одсто нежељених догађаја, могао би да се спречи да су код пацијената на време откривени фактори ризика", каже Давидовић.

"Превенција је веома важна, али ми на Клиници, најчешће лечимо последице, што није добро. Број пацијената у Шумадијском округу је у порасту, што захтева додатне напоре, да се обрати већа пажња на превенцију, јер увек је боље болест спречити, него лечити," каже Давидовић.

Иако је кардиологија област медицине са великим достигнућима, забрињава податак да се старосна граница пацијената снижава и да је све већи број младих људи који доживе срчани удар.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво