Октобар у Крагујевцу

Крагујевачке октобарске свечаности у знаку су неколико традиционалних манифестација: Велики школски час, ОКТОХ, ЈоакимИнтерфест, КРАФ, Три октобра.

Комеморативни скупови у знак сећања на недужне жртве рата, Бдење, Литургија, изложбе, саставни су део обележавања 21. октобра, а ове године предвиђена је промоција романа "У потрази за јунаком" Михаела Мартенса, који је значајно допринео да се прича о војнику Шулцу и страхотама Другог светског рата на просторима Србије, пробије у немачку јавност.

У оквиру октобарских свечаности Прва крагујевачка гиманзија обележиће180 година постојања.

"Настала 1833. године као школа са 34 ученика, данас је то установа која са поносом може да говори о свом имену, и која је кроз 180 генерација стекла свој углед и чини идентитет овога Града", каже Славица Ђорђевић, помоћник градоначелника за област културне баштине и уређење града.

Председник Скупштине града Саша Миленић каже да је Крагујевац отворен град који одлично разуме идеју толеранције, али га његова сопствена историјска прошлост Прве крагујевачке гиманзије и многих датума и локација у Граду обавезују да сећањем на жртве увек и изнова, свакога октобра у домаће и међународно окружење шаље поруку толеранције, мира и разумевања јер се, како додаје, и толеранција учи да би се одржала.

Поводом јубилеја од националног значаја 190 година од рођења кнеза Михаила у Крагујевцу, једна од изложби биће и "Кнез Михаило - животна и владалачка судбина" која ће кроз архивску грађу и фотографије представити његов живот и владавину.

Отварање и уручење награда 17. Међународног салона антиратне карикатуре најављено је 20. октобра у Галерији Народног музеја.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво