Обука за рад са слепима

У оквиру програма "Благо оном ко је слепом око", после Београда, и у Ужицу је организована обука за рад са старим, слепим и слабовидим особама. Овај, иначе, први програм за старе код нас, Републички завод за социјалну заштиту, оценио је највишом оценом.

Рођењем делимично, а од четири године и потпуно слеп, шеснаестогодишњи Ужичанин Милош Селаковић, кроз обуку у специјализованој школи у Београду, своје способности за орјентацију у простору, развио је до максимума.

Вишегодишњи првак у самосталном кретању, један је од едукатора-демонстратора, првог  програма едукације за рад са старим, слепим и слабовидим особама.

"Ми смо им једноставно ставили да се осете у кожи слепе особе, да схвате какву храброст слепа особа има. За то самостално кретање, није лако, важно је имати срце, није свеједно изаћи на улицу", каже Милош Селаковицћ, едукатор демонстратор.

За двадесетак полазника обуке, запослених у социјалним службама града, али и другим институцијама, ово је сасвим ново искуство.

"Највећа добит коју сам ја овде имала јесте то да просто схватим да то што сам до сада радила да њима помогнем, није права помоћ, него је помоћ нешто друго, а да бих ја то могла да одрадим да им помогнем, и мени треба додатна помоћ", каже Љиљана Туцовић, педагог Центра за социјални рад у Ужицу.

Специфичност програма, који спречава дискриминацију и има за циљ подршку инклузивном становању старих ,слепих и тешко визуелно оштећених, огледа се, пре свега у приступу настави кроз симулацију животних ситуација.

"Кроз ову едукацију, ови људи су на својој кожи искусили слепоћу или делимичну слепоћу и схватили минималне ситуације, препреке, колико су оне битне. Шта треба радити са препрекама, како адаптирати простор слепим људима, научили их шта је опасно за слепе људе, посебно људи који раде по домовима", каже Светлана Вучковић, перипатолог ОШ "Вељко Рамадановић".

"Радимо са наочарима које имају стакла тешких визуелних оштећења, повезима. Корисници, односно полазници обуке носе прслуке са повећаном тежином чиме директно симулирају старачку непокретљивост односно покретљивост", каже Татјана Алексић, аутор програма "Благо оном ко је слепом око".

Уз подршку града, овај, први од Републичког завода за социјалну заштиту акредитован програм, биће настављен и у наредне три године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво