Господин сниматељ не престаје да ради

После скоро четири деценије рада, наш колега Брана Стојисављевић из ТВ центра РТС-а у Шапцу одлази у пензију, што не значи да ће свет престати да гледа кроз објектив. За Радио-телевизују Србије снимио је неколико хиљада прилога и много документарних емисија.

Да слика може да говори више од речи, уверили су се многи гледајући кадрове Бране Стојисављевића из ТВ центра РТС-а у Шапцу. Професионалац у души и уметник у срцу, увек препозна тему, пронађе прави угао и камером или фото-апаратом заустави тренутак.

"Када 30 година држите камеру у руци и стално нешто снимате, онда почнете и свет да гледате кроз кадар", каже Брана.

Љубав према фотографији и слици, прво је постала хоби, а затим се стопила у професију. Велике филмске камере, тејпови и јуматик траке више се не користе, али оно што је забележено на њима и даље вреди и траје. Први прилог за Телевизију Београд, снимио је 1977. године.

"То је био прилог из Бање Ковиљаче, кратак, од 40 секунди, за мене и колегу Брану Стојисављевића то је био тренутак важнији и лешпи и величанственији, него икада касније када смо снимали документарне филмове и емисије", каже Драган Филиповић, новинар.

Овај снимак срушеног авиона у Буђановцима, обишао је свет. Брана Стојисављевић, увек је био на лицу места, да све забележи.

"Његов кадар је препознатљив, камера му је увек при руци, да све сними да ништа не пропусти. Задовољство је имати таквог учитеља и колегу", каже колега Бранимир Цветковић.

Најтежи тренутак у каријери за Брану је била рударска несрећа у Алексинцу, а најтужнији када је испраћао колеге из шабачког Дописништва који су погинули на Банији. Свака прича о обичним људима и природи у њему је будила посебну енергију.

Тања Димитрић Мијаиловић, уредница ТВ центра РТС-а у Шапцу каже да их је све научио најпре да буду тим, а потом да рубрику гледају кроз слику.

"Уз њега то није био никакав проблем, није му тешко ни да клечи у блату, да уђе у воду, да се попне на дрво. Он није обичан колега који је задужен за камеру, у Шапцу кажу господин сниматељ", додаје уредница.

Вредне савете о професији, Брана Стојисављевић је оставио млађим колегама. После скоро четири деценије, он само одлази у пензију, али сигурно не престаје да ради.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се