Нови предмет у школама

У десет средњих школа у Војводини уведен је предмет Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу. Међу њима је Економско-трговинска школа у Кикинди.

У наредних годину дана ученици Економско-трговинске школе у Кикинди учиће предмет Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу.

Ученица другог разреда те школе, Јелена Попов каже да се њени вршњаци са сексуалним образовањем упознају углавном путем интернета и разних часописа, али да је то недовољно.

"Лепо је чути неко стручно лице које нам може дати одговоре на многа питања, пре свега како да сачувамо наше здравље", каже Јелена.

Родитељ Емил Црвенковић сматра да је, како каже, било крајње време да се у школи са децом отворено разговара о овом сегменту здравља, јер предрасуде и незнање, кад је у питању ова тема, неретко резултирају нежељеним последицама.

Задатак предавача је да децу, пре свега, упознају са појмом здравља, њиховим правима и обавезама и међуљудским односима.

"Кроз све те теме ће се провлачити сазнања о сексуалном здрављу, контрацепцији, трудноћи и полно преносивим болестима", објашњава предавач Мирјана Гајић.

Припреме за увођење новог премета урађене су темељито, с тим што директор Економско-трговинске школе Тома Бартолић подсећа да су резултати анкете о знању ученика првих разреда о сексуалном васпитању били катастрофални.

Едукацију о репродуктивном здрављу пратиће четири друга разреда са укупно стотину ђака.

Јелена Петровић, координатор наставе у сексуалном васпитању, објашњава да ће ученици овај предмет слушати по два часа сваке друге недеље, што значи укупно 16 радионица током школске године.

Ако анализе, које се ураде на крају текуће школске године, покажу да је настава о репродуктивном здрављу дала позитивне резултате, Покрајински секретаријат за спорт и омладину покренуће иницијативу да се овај предмет, као ваннаставни, уведе у све школе, а касније да постане обавезни школски предмет.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се