Чишћење Крушевца и околине

За јавне радове град Крушевац издвојио је око десет милиона динара. Захваљујући томе, стотинак незапослених радиће наредна три месеца и, поред плате, имаће и све законом предвиђене доприносе.

Приобаље реке Расине, од моста у Дедини до моста у Мудраковцу, у наредна три месеца од шибља, отпада и шута чистиће педесетак лица која су по пројекту ЈКП "Крушевац" ангажована са евиденције Националне службе за запошљавање.

Реализација јавних радова поверена је ЈКП "Крушевац", градском Водоводу и фирми "МН Градња", а спроводи се се у оквиру Локалног акционог плана запошљавања.

"Без посла сам 15 година и кад год је било прилике да зарадим неки динар ја сам се одазвао свакој акцији и свакој потреби ЈКП "Крушевац", јер је то добар начин да се дође до неке плате. За човека који жели да ради ништа није тешко. Лакше је него грађевинском раднику који ради цео дан. Са 22.000 или 23.000 моћи ћу да платим све комуналије и да остане неки динар што ће свима у кући много да значи", каже Зоран Марковић из Крушевца.

Директор ЈКП "Крушевац" Бобан Костић каже да што се тиче ЈКП и те како је важна ова иницијатива градске управе, јер на тај начин се помаже људима који су стално запослени у ЈКП  и тиме се на неки начин помаже спровођењу већег степена чистоће у граду.

До краја октобра чистији и уређенији постаће приобаље и акумулација језера Ћелије, сеоска гробља, али и рубни делови Пакашничке шуме, плућа града која се простиру на 150 хектара. На уклањању дивљих депонија, чишћењу комуналног отпада и санитарној сечи дрвећа, кроз јавне радове на тим пословима ангажована су 54 лица.

"Кад би било оваквих акција чешће стварно би било идеално за нас који немамо посла. Има много људи који имају од чега да живе, али ми који немамо много значи. Ја сам презадовољан, јер сам без посла три ипо године и у кући ми нико не ради", каже Миодраг Ђорђевић из Срња.

Поред просечне зараде од двадесетак хиљада динара и бесплатних месечних карата за превоз,  радно ангажованим лицима током трајања јавних радова, биће плаћени и сви законом предвиђени  доприоноси.

Упркос чињеници да ове године у финансирању јавних радова не учествује НСЗ, како је било договорено, већ само град Крушевац, кроз Локални акциони план запошљавања, од пројеката се није одустало, али је рок за њихову реализацију скраћен.

Мирољуб Ћосић, помоћник градоначелника Крушевца каже да су у буџету за 2013. годину предвидели 41 милион динара за ту намену - десет милиона за јавне радове, а 31 милион за нова радна места и самозапошљавање.

"Додаћемо још 2.700.000 динара за нова радна места ребалансом буџета који је у изради", додаје Ћосић.

У Градској управи Крушевца кажу да ће средствима предвиђеним за спровођење активне политике запошљавања до краја године до посла доћи 321 лице, од 16.500 колико их је тренутно на евиденцији без посла.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара