Нови тимски спорт

У Владичином Хану представљен је нови тимски спорт - вилбал, чија су правила и пропозиције представили Предраг Јовић и Владан Вучковић. Тим кадета ФК Морава и рекреативци показали су како та правила изгледају на терену и одиграли утакмицу.

Круг пречника 60 метара је терен за вилбал. Полазиште је круг, лопта или точак, и питање зашто спортски терен мора да буде у облику правоугаоника.

Врањанац Предраг Јовић, један од креатора нове игре, каже и да су сматрали да акција не мора бити сведена на само два циља на супротним странама терена и да би било добро да постоји више циљева, по ободима терена.

Велики полукружни голови су капије, усправан кош је вилбал, а мали голови базе. Освајање база носи један поен, уз избацивање противничког играча, погодак у капију два поена, а вилбал три.

Колико ће утакмица бити динамична, зависи од играча на терену, каже Никола Стојановић: "Ако се игра мало динамичније, може доста бодова да се узме."

На терену су два тима са по седам играча. Разрађују тактику, освајају територију, базе или главну капију.

"Базе зависе од тактике, да ли је препоручљиво освајање или не", објашњава Милош Стевановић. "Лакше је освојити него сачувати базу, а кад је изгубите, губите и играча који излази напоље."

Прва вилбал утакмица одиграна је на стадиону Фудбалског клуба Морава, прилагођеном новој тимској игри.

Три године Предраг и Владан разрађују правила игре, вилбалера је у Хану већ тридесеторо а међу њима су и активни спористи и рекреативци.

"Прави, онај највиши ниво вилбала може се видети тек када постане професионални спорт, када професионални играчи дигну на највиши ниво", каже Предраг Јовић.

Утакмица траје 60 минута, подељена је на трећине. После трећег фаула следе пенали. Број измена играча је неограничен.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара