Читај ми!

Одржан пливачки маратон Јарак-Шабац

Победник 44. пливачког маратона на Сави је 19-годишњи Сплићанин Милан Марин, који је 19 км препливао за 2 сата и 49 минута. Међу 15 маратонаца који су препливали напорну речну стазу од Јарка до шабачке плаже биле су и четири жене.

На Сави код Шапца одржан је 44. међународни пливачки маратон Јарак - Шабац. Иако због кризе, овогодишња трка није под окриљем ФИНА, напорну речну стазу од сремског села Јарка до шабачке плаже Стари град препливало је петнаесторо маратонаца из девет земаља.

Победник - деветнаестогодишњи Сплићанин Милан Марин, стазу дугу 19 км препливао је за 2 сата и 49 минута. Четрнаест минута касније на циљ је стигао чешки маратонац Штепан Захрадник, док је 18-годишњи Божидар Раце из београдског Партизана заузео треће место.

Милан Марин не крије задовољство: "Након 45 минута сам се одвојио и држао сам тај ритам који ми одговара и ево, све до краја. Сретан сам и понећу најлепше утиске."

У женској конкуренцији, прва на циљ стигла је Чехиња Павлина Кубатова, за 3 сата и 10 минута. И поред повољне темепатуре воде од 26,5 степени, оцена свих је да је трка била напорна.

"Задовољна сам трећим местом јер нисам очекивала да ће бити толико тешко", рекла је после трке трежепласирана Десислава Стојанова из Бугарске. "Одахнула сам и свиђа ми се и ваш маратон и ваш град."

Одлична конкуренција била је и у мини-маратону, као и трка најмлађих пливача. Победник мини-маратона Марко Данев каже да није било лако:

"Врло сам задовољан, пошто је било тешко, зато што сам погодио тешко место и ударили су ме таласи а онда сам се избавио и успео."

И Лука Познановић, који је стигао други, каже да је било напорно:

"Јесте теже у реци него у базену, јер вас ударају таласи од бродова и много сметају, а ја вежбам у базену."

Спортски стручњаци после оваквих такмичења подсећају на услове за тренинг.

"Ми имамо кадрове за будуће маратоне ако Шабац направи базен", наглашава шабачки тренер Небојша Познановић. "Маратон је специфичан и не може се ништа постићи ако тренирате два или три месеца годишње."

Спортови и на реци и на обалама

И ове године, на маратону су промовисани бројни спортови на реци и обалама, а одржано је државно првенство у рвању на песку.

"Користимо оволику посету публике да промовишемо рвање на песку које је другачије, једноставније, и атрактивније за гледање", каже Марко Пановић, тренер шабачког РК Витез.

Догађања на популарној плажи Стари град и ове године пратило је више хиљада људи.

Према речима др Јасмине Срнић, из шабачке Хитне помоћи, сви пливачи су добро: "Најпре су прегледани, добро су припремљени и све је под контролом."

Софија Вишановић из Шапца каже да су ове године пливачи мотивисали и рекреативце да се опробају на води: "Ово је један изузетан дан."

Жарко Петровић, угоститељ, са пливачима је, како је рекао, 39 година:

"Лепо је што Шабац има овако нешто и требало би овакве манифестације на реци организовати и чешће."

Организатори се надају да ће маратон "Јарак-Шабац" идуће године вратити под окриље ФИНА и да ће остати једна од најзначајнијих пливачких манифестација у земљи.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво