Обнавља се једина сувача у Србији

Сувача у Кикинди, једна од две сачуване у Европи, саграђена је 1899. године, а 1990. године проглашена за непокретно културно добро од изузетног значаја. Главни део је коло пречника 10 до 15 метара, са ждрепчаницима у које се упрежу коњи.

У Кикинди је у току обнова суваче - јединог сачуваног млина на коњски погон у Србији. Радови се изводе под надзором Међуопштинског завода за заштиту споменика културе из Суботице.

За мање грађевинске радове на сувачи у овој години, из Фонда ЕУ за рехабилитацију културног наслеђа западног Балкана добијено је 8.000 евра, док је учешће локалне самоуправе 2.000 евра.

Надзорник радова, Драган Илић, објашњава да је у питању инвестиционо одржавање:

"Ради се на поправци крова, чисти се сав цреп и стављају недостајући црепови, мењају се дотрајале летве на крову и прави се тротоар који ће истовремено спречавати продирање воде у објекат."

Сувача у Кикинди, једна од две сачуване у Европи, саграђена је 1899. године. Њен главни део је коло пречника 10 до 15 метара, за чије се ждрепчанике упрежу коњи.

Историчар Душан Дејанац предочава да, што је било више коња упрегнуто, била је већа брзина и та енергија се преносила на други део млина са два пара каменова који су млели пшеницу, раж и кукуруз.

Историчари кажу да је брашно из суваче за око 15 одсто било скупље од другог и да је коришћено чак и на бечком двору. Туристички радници Кикинде очекују да овај јединствени споменик, након потпуне обнове, постане туристичка атракција.

Драган Страјнић, из ТО Кикинда, каже да је Сувача, у сваком случају, занимљив туристичко-привредни објекат:

"У туристичкој организацији сматрамо да би се након реконструкције суваче, око ње морао обезбедити етно-простор, који би у блиској будућности био претворен у музеј млинарства, каквог нема на овим просторима."

Кикиндска сувача је 1951. године стављена под заштиту државе, а 1990. је проглашена за непокретно културно добро од изузетног значаја за Републику Србију.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво