Читај ми!

Математички олимпијци из Ниша

У Ниш су стигле две медаље са Међународне математичке олимпијаде у Колумбији. Донели су их Жарко Ранђеловић, ученик нишке Гимназије "Светозар Марковић", ученик Гимназије "Бора Станковић". и Иван Дамњановић

Нишки гимназијалци Жарко Ранђеловић и Иван Дамњановић су са Међународне математичке олимпијаде у Колумбији у Ниш донели две медаље - злато и бронзу.

Жарко Ранђеловић, ученик нишке Гимназије "Светозар Марковић" у Колумбији је за собом оставио на стотине најбољих математичара из више од сто земаља са свих континената. и освојио златну медаљу.

"Пре две године мислио сам да је ово готово немогуће, чак сам мислио да није било могуће ући у олимпијски тим, а камоли освајање златне медаље. Заиста сам задовољан због овога, поготово што ми је ово прва олимпијада", каже Жарко.

Иван каже да није очекивао више од бронзе, а за такав успех некада је вежбао по читав дан, док је било и дана када није био расположен за математику.

"Фино се осећам, поготово путовање је било прилично тешко, две недеље сам остао. Мислио сам само да се то заврши, па шта буде. Осећам се опуштено, изгурао сам то", каже Иван.

Иза олимпијског успеха стоји напоран рад. Само током овог лета између такмичења и интензивних припрема у другим градовима имали су тек пар дана паузе.

"Јако сам радостан, с тим што нисам очекивао толики успех, мислио сам да ће мање да постигне, али је показао да се упорност и рад исплате", рекао је Иванов отац Горан Дамњановић.

"Ја сам се дуго такмичио и, сем ове две године у средњој и у основној школи, био сам јак такмичар", каже Иван. "Имам пет првих награда на државним првенствима из математике."

Пред Жарком и Иваном је одмор од геометрије и интеграла, а онда школа, нова такмичења и, верујемо, нова међународна признања.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236-588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво