Органска аронија из Панчева

Породица Штивчевић из Панчева једна је од првих у Војводини која је почела да гаји аронију. Тренутно имају преко 2.000 стабала, аронија и све прерађевине од ње су потпуно природни, без икаквих хемикалија.

На пољопривредном газдинству Штивчевић из Панчева аронија је почела да се бере. Бирају се само поједини плодови, јер се чека да још више сазри и напуни се соком.

Овај породични посао започет је пре седам година, кад се није још довољно знало о томе колико је аронија лековита и добра, нарочито за крвну слику, такође, повољна је за узгој, јер се прима на сваком земљишту.

"Отпорна је на мраз, отпорна је на штеточине, не мора да се прска, а ако је не обереш, плодови неће отпасти", објашњава Славица Штивчевић.

Штивчевићи од ароније праве вино, сирће, ликер, чај, али им је најважнији производ сок, који је потпуно природан, без икаквих хемикалија, само исцеђен и без пастеризације.

"Пастеризација се ради на високој температури, а ми је не радимо и тако аронија задржава све витамине и лековита својства. Тај сок не може дуго да траје јер нема вештачких додатака, зато га правимо само по поруџбини", каже Срђан Штивчевић.

Најновији производ је прах од ароније, који је такође лековит.

"Бобице се мељу посебном машином и настаје прах, који се може користити у исхрани. Може да се меша са брашном, са житарицама и муслијем, или са јогуртом да се добије воћни јогурт. Исто је врло здрав", каже Славица.

Штивчевићи аронију гаје органски, уз органско ђубриво и без прскања, а највећи посао им је свакодневно заливање.

"Ми смо направили објекат за производњу разних ствари од ароније, сад то треба да опремимо и да саградимо сопствену хладњачу", каже Срђан.

За реализацију ових планова потребан је велики новац, па се ова породица из Панчева нада неким повољним кредитима.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342-555

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво