Лепа варош Власотинце

Страни инвеститори, који у Власотинцу запошљавају више од хиљаду радника, задовољни су условима пословања и најављују отварање нових погона. Новим инвестицијама смањује се незапосленост у варошици која тек планира да искористи туристичке и природне потенцијале.

Фјорентино Нутрикато стигао је пре више од једне деценије у Србију. Обалу Јадранског мора заменио је Власином. И није се покајао.

"Власотинце није Београд, није Ниш. Овде свако сваког познаје", истиче власник конфекције Фјорентино. "Људи су поштени, не варају и изузетно смо задовољни животом у овој преидвној вароши."

Нутрикато је у Власотинцу је подигао нову фабрику из темеља. До посла је дошло 150 текстилних радница. Мушка и женска конфекција се одавде, преко Италије, продаје широм света. Власник задовољан њиховом стручношћу, оне условима рада.

Јелена Валчић, која у фабрици ради већ две године, каже да је задовољна и да су овакви инвеститори неопходни Власотинцу.

Нутрикато је "повукао ногу": после њега су дошли Словенци и Немци, а ускоро стижу и Руси заинтересовани за обнављање чувеног власотиначког виногорја.

"Коначно смо завршили сву неопходну папирологију у Агенцији за приватизацију, тако да ће руски улагачи коначно преузети некада нашу најуспешнију фабрику ‘Власотиначки подруми’. То практично значи да ћемо оживети чувено власотиначко виногорје", наводи Небојша Стојановић, председник општине Власотинце. 

Према речима Небојше Стојановића, у наредном периоду очекује се инвеститор за изградњу погона за прераду поврћа и воћа. Словеначки Елрад убрзано проширује производни погон и најављује, већ овог лета, посао за 60 људи.

"Индустријска зона постаје претесна. У њено опремање се само ове године улаже милион и по динара. И ту се не стаје", наглашава Стојановић.

И сам центар града, кажу надлежни, мора бити привлачан инвеститорима.

"Почињемо са реконструкцијом главне улице",  каже директор Дирекције за изградњу Бошко Станчић. "Вредност радова је око 6 милиона динара. Власотинце са доласком страних инвеститора мења свој изглед убрзано."

Власотинце млади ретко напуштају, не само зато што су везани за своје место већ и зато што се овде током школовања брину о њима. Новим инвестицијама смањује се незапосленост, а туристичке и природне потенцијале лепа варошица на југу Србије тек планира да користи.

rts.leskovac@rts.rs
+381

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво