Храст са громобраном

Четири века стар храст лужњак, обима стабла 7,5 метара, пре неколико година оштећен је од удара грома, након чега је постављен громобран. МЗ Кумане и друштво еколога одлучили су да уреде простор око дрвета, а НИС је за ту намену поклонио 320.000 динара.

Седморо одраслих људи мора да се ухвати за руке ако желе да опашу стабло храста у близини села Кумане. Висок 40 метара, храст стар 400 година прави хладовину пречника 50 метара.

Удар грома оштетио је храст пре десетак година, па је након тога постављен громобран.

Љубиша Станић, из оближњег Тараша, каже да је је тај храст први пут видео кад је био дечак, пре 35 година:

"Од тада је обим храста већи за око пола метра, а нажалост, сада се примећује, да озбиљно пропада."

Храст се налази у дворишту црпне станице која припада Јавном предузећу Воде Војводине. Захваљујући запосленим који овде раде, храст је под свакодневним надзором, а и посетиоцима који наврате има ко да каже основне податке о храсту.

"Годишње ово место посети око хиљаду и по људи", истиче Милан Матић, радник на црпној станици. "Највише их је током одржавања ‘Дана пива’ и ‘Великогоспојинских дана’, када пролазе чамцима Тисом и овде пристану да би се одморили. Зими нико не долази, јер нема пута."

Храст је проглашен спомеником природе под заштитом државе, па је предвиђено да се наредног пролећа ангажују стручњаци који ће специјалним методама покушати да спрече пропадање дрвета.

Месна заједница Кумане и друштва еколога, као и јавна предузећа и општина Нови Бечеј желе да да се тај комплекс уреди. Нафтна индустрија Србије је поклонила 320.000 динара, што ће се употребити за уређење простора око храста.

Највећи проблем за знатижељнике је како доћи до храста, јер нема тврдог пута. Размишља се и о градњи пристана на Тиси, па да се и реком може стићи до овог занимљивог места.

rts.zrenjanin@rts.rs
+381 23 534 566

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара