Читај ми!

Камп за децу с дијабетесом на Гочу

Већ пет година, на Гочу се организује летњи камп за едукацију деце обелеле од дијабетеса типа 1. Деца из свих крајева Србије су, под надзором стручњака, учила како да самостално контролишу своју болест и узимају инсулинску терапију.

Свакодневна физичка активност, правилна исхрана, чист ваздух и за многе прво самостално летовање, зближили су децу оболелу од дијабетеса типа 1, која су на инсулинској терапији.

Деца долазе из свих крајева, а многа су први пут на одмору без родитељске пратње. Долазе из Новог Пазара, Трстеника, Косовске Митровице, Сомбора и других градова.

Узраста су од седам до 18 година. Развили су нова пријатељства, али и научили како да помогну једни другима, уколико неко не може да сам себи да инсулинску терапију.

Они старији, који долазе више пута, овде имају улогу едукатора. С обзиром на то да је физичка активност изузетно значајна у регулисању нивоа шећера, много је деце која се баве спортом. Међу њима је и млади ватерполиста из Будве.

Гоч је једини летњи камп за едукацију деце дијабетичара. Сваког дана за време десетодневног боравка на овој планини, пешачење 10-15 километара је било обавезно.

Психолог Татјана Павловић, и сама већ 38 година дијабетичар, каже да јој то много помаже у раду са децом оболелом од ове болести.

"Деца овде јачају самопоуздање и што је најважније праве своје личне стратегије, како да се изборе са средином у којој живе", наглашава Татјана јер су, како је рекла, та деца нажалост још увек на неки начин "обележена" у својим срединама.

С обзиром на то да су деца под 24-часовним надзором, редовно им се мери ниво шећера. За време боравка на планини о деци је бринули два лекара, четири медицинске сестре, два психолога, шесторо волонтера и двоје из стручног тима.

Здравим начином живота, за само неколико дана већина је успела да регулише ниво шећера.

"Дозе инсулина ова деца су смањила за 20-30 одсто, и што је најважније није било потребе ни за каквим интервенцијама", каже др Мирјана Кнежевић, дечји ендокринолог. Она додаје да се, нажалост, по повратку кући деца често не придржавају прописаних савета и  поново повећају јединице шећера.

У Србији је око 600.000 оболелих од дијабетеса. Међу њима је више од пет посто деце. Из године у годину тај број се повећава. Најважнија је едукација, како би оболели квалитетније живели.

"И то не само едукација здравствених радника како би примењивали нове методе у савладавању дијабетеса, већ је важно образовање оболелих, родитеља али и средине", каже др Љиљана Бајовић, ендокринолог и организатор летњег кампа за децу дијабетичаре на Гочу.

Она додаје да је то важно, јер осим што су међу оболелим успешни спортисти, многи имају високо образовање и зато средина мора да прихвати да дијабетес никако не сме да буде разлог за било који вид дискриминације при запослењу, као ни у било којој другој сфери живота.

По повратку са десетодневног боравка на Гочу, деца су знатно способнија да сама контролишу шећер. А то и јесте најважније што науче на кампу.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара