Спаске се опоравља и чека дом

Златни ретривер, који је у краљевачком насељу пронађен са тешким повредама кичме, опоравља се уз брижљиву негу породице Ракић, али још не може да се самостално креће. Донатори су помогли да му се купе колица, а када се потпуно опорави биће му потребан стални дом.

Тешко повређеног златног ретривера, којег је прегазио камион, пронашла су деца у једном краљевачком насељу. Пошто се власник пса није појавио, бригу о њему преузела је породица Ракић.

Уз свакодневну негу, после више од месец дана пас се опоравља у свом привременом дому. Ретривер Спаске постао је миљеник целе породице.

"Медицинске прогнозе су лоше, али се надамо најбољем", каже Катарина Ракић. "А и Спаске те прогнозе демантује: сваког дана је све боље, тако да се надамо да ће ускоро трчати."

За свакодневну терапију задужене су Данијела и Катарина. Негују га, али и преко друштвених мрежа траже начин за његово излечење. Ветеринари нису давали добре прогнозе.

"Спаске је доживео озбиљне повреде кичменог стуба, био је у јако лошем општем стању", каже ветеринар Бојан Милојевић. "Нама је циљ био да прво стабилизујемо његово опште стање, а имао је јако лошу крвну слику, крварење. Ми смо све то средили. Ови људи су нама пружили наду, а изгледа и њему, јер је он сада други пас. Сада чекамо додатне анализе и да видимо да ли је могућа операција."

Спаске се креће помоћу колица, цију су куповину помогли љубитељи животиња. Велимир Михајловић истиче да је врлина та хуманост и великодушност да се помогне не човеку већ и једном псу.

"Спаске је код мене већ 35 дана", каже Драгослав Ракић Цврле, одгајивач паса који је привремено удомио Спаскета. "Надам се у његов опоравак, многи донатори се јављају, из земље и иностранства, у жељи да помогну да иде на операцију."

Драгослав верује у успех операције и потпуни опоравак златног ретривера који је пронађен на Спасовдан. Сада је најважније да ојача, а потом да пронађе свој дом.

Необично је, прича Јованка Петровић, волонтер у азилу за псе, када га шетају по околини у колицима, сви питају за њега и сви се надају да ће се опоравити:

"И то је нешто што би требало да буде мотивација, и знак другим љубитељима да помогну животињама којима је људска помоћ неопходна.

Већ устаљеном стазом, Катарина и Данијела свакодневно га изводе у шетњу. Малишани из околине нестрпљиво чекају да га помазе.

Деца су га и пронашла повређеног, верују у његов опоравак и ако га не виде само један, признали су, већ почну да га сањају. Једва чекају да оздрави.

Осим што је постао миљеник целог краја, Спаске је до сада добио све битке у опоравку. Предстоји најважнија: покушај стручњака да му оспособе задње ноге. Љубав и пажња којима је окружен, дају наду да ће се ускоро кретати без колица.

rts.kraljevo@rts.rs 
+381 36 333 465

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара