Читај ми!

Миличин успех у свету таме

Иако је слепа од рођења, Милици Ђурђевић из Варне код Шапца, то није било препрека да гимназију заврши са одличним успехом и упише се на факултет. Отежавајућа околност је и то што у Србији нема уџбеника на Брајевом писму.

Милица Ђурђевић се ни на распусту не одваја од својих књига и Брајеве машине. Да би постигла успех у средњој школи и на пријемном испиту, учила је и по шест сати дневно.

"Било ми је напорно, зато што нисам имала уџбенике на Брајевом писму. Имала сам само из енглеског, и онда сам то све морала да прекуцавам код куће, зато што у школу нисам носила Брајеву машину", објашњава Милица. "Колико ми је времена требало за учење, толико ми је, можда и више, требало за преписивање уџбеника и белешки које сам узимала од другара."

Највећу подршку вредној деветнаестогодишњакињи пружају чланови породице и општински Савез слепих.

"Вредна је, марљива, воли све да научи, да ништа не пропусти", каће Миличина мајка Биљана. "Може дуго ноћу да учи, ја се преморим а она може још, тражи да јој читам оно што није схватила."

Милица је освајала награде на такмичењима у читању на Брајевом писму и рецитовању. Добитница је Вукове дипломе и признања за најбољег ученика оштећеног вида које додељује Савез слепих Србије, за школска 2008/09. годину.

"Покреће ме жеља да остварим своје циљеве, и кад ми је тешко да учим, знам да морам, кажем себи да морам да се борим, да не смем никад да одустајем, јер ће се тај труд исплатити", каже Милица. "Мени је циљ да завршим факултет и да се не разликујем од особа које виде, и ето, то ми некако даје енергију и снагу. Упорношћу све може да се постигне."

Милица Ђурђевић планира и да помаже другима који имају сличне проблеме. Због тога, како каже, и жели да заврши Факултет за специјалну едукацију и рехабилитацију у Београду.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво