Сезонци - лака мета превараната

Група Прибојаца који су се у Шведску упутули заведени причом о доброј заради, уместо на плантажама јагода завршили су у мочварама на северу те земље. Од обећаног посла није било ништа.

У Шведску је отишло 76 берача, њих тридесеторо се вратило већ првог дана, а по остале је прибојска општина послала аутобус, који је до тамо и назад превалио осам хиљада километара.

Прибојци, углавном између 20 и 35 година, пут Шведске су кренули на препоруку земљака, али без било каквих гаранција.

Дан по повратку преварених сезонаца из Шведске у Прибоју нико од њих није желео пред камерама да коментарише оно што им се догађало у мочварама на северу Скандинавије, због умора после присилног боравка у бункеру, вишедневног повратка кући и чињенице да су олако поверовали обећањима о доброј заради.

Због кризе, сви ћемо постати берачи јагода у Шведској

Свима је, ипак, лакнуло када су, ангажовањем општине, стигли кући.

"Општина је урадила једино што је могла да помогне суграђанима у невољи", рекао је Лазар Рвовић, председник општине Прибој. "Послали смо аутобус по њих, али ово није само случај и проблем Прибоја, то је шире питање и већи проблем - резултат економске кризе у Србији. Ово је и апел свима и Влади да се људи запосле иначе ћемо сви постати берачи јагода у некој
Шведској само што тих јагода неће бити."

Сваког лета, већ годинама, стотине становника Прибоја је на сезонским пословима, на црногорском приморју и у ариљским малињацима.

У граду у коме је број запослених, незапослених и пензионера готово једнак то је значајан извор прихода.

Радна дискриминација,посебно сезонаца и грађевинаца последњих година је највећи проблем, упозоравају и организације које се боре против трговине људима, уз препоруке за све оне који крећу на неизвесне послове у иностранство.

"Веома је битно да провере кредибилитет тих информација, кредибилитет послодавца", наглашава Лидија Златић из ужичке Астра мреже. "Некада то није могуће урадити интернетом, али је јако битан лични однос с послодавцем, провера кредибилитета и поверења посредника који често анимира, лобира, некада из личне користи, некада на основу претходног
искуства које не мора бити гаранција за друге људе.

Понављање случајева преварених сезонаца од берача поморанџи, грађевинаца који су после вишемесечног рада остајали без зарађеног новца, све до овог прибојског случаја упућује на много већи опрез посебно када је у најави добра зарада за кратко време.

Неопходне је такође и укључивање надлежних институција у те проблеме, без обзира на то што се најчешће, као што је случај и с берачима јагода из Прибоја, одлази на лични ризик.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво