Читај ми!

Нишки Јумис спреман за Европу

Прехрамбена индустрија Јумис (Yumis) из Ниша озбиљно прати све промене у законској регулативи европске уније, тако да се никада није догодило да њена роба стоји на граници због неприпремљене документације.

Питање колико су компликоване процедуре за извоз наших прехрамбених производа, актуелизовано је уласком Хрватске у Европску унију. ИХИС Нутриционизам, научна институција која пружа подршку нашим произвођачима хране, подсећа да они који желе да освоје то тржиште морају да прате промене у законској регулативи Европске уније.

Није могуће да роба једноставно изађе из магацина и стигне до продавница а да је не прати мноштво папира. Јумисова роба никада није стајала на граници због неприпремљене документације.

"Наше познавање прописа мора да буде перфектно", наглашава Драган Стојановић из Службе увоза и извоза Јумиса. "Све оно што је повезано са извозом и применом прописа свакодневно се ажурира."

Декларације на Јумисовим производима исте су и за домаће и за страно тржиште, што најчешће није случај. У Јумису кажу да је свако тржиште важно.

Са земљама Европске уније, према речима директорке Јагоде Николић, Јумис сарађује већ неколико година, а са Хрватском већ три-четири године.

Највише новина донела је уредба Европског парламента о пружању информација потрошачима хране из 2011. године. Ана Перић, менаџер контроле квалитета, каже да те новине за Јумис нису биле проблем и да постоји читав низ означавања која су другачија него раније, нпр. означавање алергена, посебних врста адитива, нутритивних вредности и др.

За многе произвођаче проблем је што Србија није усагласила дневни унос витамина и минерала са вредностима које важе у Европској унији.

"У Србији, дневни унос витамина Це је 60 милиграма, а у Европској унији 80 милиграма", објашњава Даница Зарић, директорка ИХИС-Нутриционизма. "Када имате производ са витамином унутра, онда морате уписати две вредност: дневни унос по српском правилнику и дневни унос по европском правилнику."

Стручњаци такође упозоравају да натписи о лековитим својствима који стоје на многим домаћим производима у Европској унији нису дозвољени.

rts.nis@rts.rs
+381 18 223 111






.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара