Читај ми!

Несташица вакцина за децу

Прве количине ММР вакцине против малих богиња, заушки и рубеола, предвиђених планом за ову годину, испоручене су тек почетком јуна. Добијених 28.700 доза је, према неким проценама, довољно за редовно спровођење имунизације током два и по месеца.

Заводу за заштиту здравља у Крушевцу пре месец дана испоручено тек 20 одсто тражених доза које су расподељене свим домовима здравља у Расинском округу.

Процењују се да ће, будући да је реч о малим количинама, залихе потрајати наредних 10-15 дана. Отуда се ради само примарна вакцинација деце узраста узраста две године, док се са ревакцинацијом касни.

"Позив за ревакцинацију добили смо у априлу", прича Дина Анђелковић из Крушевца, мајка седмогодишње девојчице. "Лана у августу пуни седам година и требало је, између осталих, да прими и ММР вакцину. Није је примила до данас, када ће не знамо, као ни да ли ће то имати неке последице или не."

У Заводу за заштиту здравља кажу да разлога за бригу нема, да се нове испоруке ММР вакцине очекују за двадесетак дана и да ће тада почети и ревакцинација предшколаца.

С друге стране, много већи проблем у овом тренутку, не само у Расинском округу већ у целој Србији, представља несташица АцтХИБ вакцине против могућег изазивача менингитиса. Заводу за заштиту здравља у Крушевцу ова вакцина последњи пут је испоручена у децембру прошле године.

Толико кашњење изазива забринутост и незадовољство већине родитеља.

"Једни кажу да до две године нема ризика ако не прими, а други кажу да је ризично ако не прими до две године. Коме да верујем, не знам", каже Љиљана Петровић из Крушевца, мајка седмомесечне девојчице. "Хтела сам да купим петовалентну вакцину. Нису ми је у старту препоручили, а сада кажу да ће дођи до предозирања ако је дам."

Др Драган Вуксановић, окружни координатор за имунизацију Расинског округа, каже да се АцтХИБ вакцина даје деци у првој години живота:

"Изменама и допунама новог правилника предвиђено је да се може дати до пете године живота. Испорука ове вакцине очекује се крајем августа, тако да ће сва деца која је нису примила бити позвана и, сходно узрасту, добити онолико доза колико је потребно."

У крушевачким апотекама, у слободној продаји, има петовалентних вакцина које садрже и АцтХИБ. Родитељи који се одлуче да је по цени од око 3.500 динара купе, треба да знају да тај износ неће моћи да рефундирају од Републичког завода за здравствено осигурање.

Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" задужен је за расподелу вакцина. Поступак јавне набавке вакцина за обавезну имунизацију, у име "Батута", спроводи Републички фонд за здравствено осигурање.

"У претходном периоду, нису биле испуњене законске могућности, што је Фонду основ за покретање поступка јавне набавке", каже Сања Миросављевић из РФЗО, објашњавајући разлоге кашњења у набавци, а потом и дистрибуцији, који су почели још средином 2012. године. "То, заправо, значи да су тендери више пута били обустављани, јер понуде нису биле исправне."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара