Читај ми!

Kовачица погодна за инвестирање

Општина Ковачица добила је од НАЛЕД-а и Министарства финансија и привреде сертификат о повољном пословном окружењу у којем инвеститори имају све услове за започињање бизниса. Овде већ имају заинтересоване инвеститоре.

У Ковачици и околним селима за годину дана компанија "Електровиндс" из Белгије требало би да  постави у првој фази 40 ветрењача за производњу струје.

Директор Електровиндса за Србију Милош Цолић каже да су већ закупили 30 ари земљишта од приватних власника. Ова инвестиција вредна је око 200 милиона евра.

"Било је јако тешко пронаћи адекватну локацију за наш бизнис. Општину Ковачицу смо идентификовали на тај начин што се географски истиче у кошавском подручју и са јако добром инфраструктуром. Овде имају предусретљив став према инвеститорима и труде се да што је могуће више поједноставе бирократске процедуре и да нам буду на услузи", каже Цолић.

Секретаријат за привреду и развој општине Ковачица годину рада је темељно радио како би успео да задовољи све европске критеријуме Националне алијансе за локални економски тразвој.

Марија Бенкова Хријешик, Секретаријата за привреду и развој Ковачице поносна је на свој тим.

"Одељење за привреду и развој наше општине добило је 92 поена што је велики проценат. Значи да смо испунили неке европске критеријуме модерног одељења у којем раде високо квалификовани људи стари у просеку 30 година који знају енглески, словачки, мађарски и румунски језик и који без проблема користе и савремене информационе технологије", каже Марија Бенкова Хријешик.

У Ковачици очекују да ће им сертификат НАЛЕД-а омогућити да добију што више нових инвеститора који ће смањити незапосленост у општини, а њен председник Мирослав Кришан свестан је да морају максимално да се потруде да би искористли своје потенцијале.

"Наша општина је специфична. Немамо неке природне ресурсе као што је ауто-пут који доводи инвеститоре. Зато смо принуђени да све што је до нас, а то је да максимално поједноставимо и убрзамо све процедуре за издавање докумената сваком инвеститору који жели да дође у Ковачицу", каже Кришан.

У општини Ковачица у којој живи 25 и по хиљада становника различите националности још пре десет година прогласили су своје окружење европским местом у којем живе познати сликари наиве, а овде сад желе да постану препознатљиви и по индустријској производњи. 

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342-555  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара