Читај ми!

Oазa извозних подстицаја

У време смањених привредних активности, све је мање посла и у слободним зонама које су, кажу привредници, оазе извозних подстицаја. Зона у Шапцу, чекајући градњу међународне луке, ипак успева да прошири послове.

За "Слободне зоне" привредници кажу да су оазе извозних подстицаја, међутим, сада када су смањене привредне активности, оне су све мање у функцији. Зона у Шапцу ипак, успева да проширује послове чекајући градњу међународне луке.

После шест деценија рада, складиштење и претовар робе у "Слободној зони" у Шапцу,  само су део пословања. Док се не створе услови да дочекују барже на савској обали, колектив са 125 запослених не бира послове. Услужно раде чак и одржавање зелених површина, зато немају дуг према држави, нити кредитно задужење.

"Радимо оно што можемо да радимо, сналазимо се, али плате су редовне", каже председник Самосталног синдиката запослених Лолито Лазаревић.

Смештена на 58 хектара уз обалу реке Саве, зона је инфраструктурно опремљена. Послује са 30 шпедитерских кућа, ту је и царинарница, али у халама од 25.000 квадрата има још много празног простора.

"Само инвестиције и нова радна места могу донети бољитак овој фирми, пре свега фабрика акумулатора коју је требало да почнемо да градимо, а и лука је срж свега. До сада је урађена само предфизибилити студија за луку", каже директор РТЦ Шабац Никола Бјела.

Покушај градње међународне луке у Шапцу идеја је стара више од 20 година. У међувремену, Сава је добила статус међународне реке. Враћене су и пловне ознаке и одобрено милион евра за чишћење корита.

Познаваоци посла тврде да би улагање у речни транспорт требало да буде приоритет, јер сваки инвестиор тражи јефтинији превоз.

Јован Лукић, бивши директор "Слободне зоне" каже да је ауто-пут десет пута скупљи транспорт.

"Да се изгради међународна лука, у року од три године западна индустријска зона би била препуна инвеститора", додаје Лукић.

Већински акционар "Слободне зоне" сада РТЦ-а од пре неколико година је локална самоуправа. Пут до луке, овде кажу, још је дуг, јер и  за фабрику акумулатора, чија би грађа могла да почне, административна процедура још није завршена.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353-269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара