Читај ми!

Жетва при крају, цене још нема

Жетва у Мачви приводи се крају, приноси су добри, квалитет зрна одличан, а цена - непозната. Због тога пољопривредници још не знају да ли ће им се велики труд и добар род уопште исплатити.

Жетва пшенице на 25.000 хектара у Мачви приводи се крају. У атару Слепчевића жито је пожњевено на око 400 хектара, а овогодишњу, како каже, берићетну жетву у Мачви затвара Раде Стојановић.

Никад није било боље, каже Стојановић, али је доста и уложио.

Приноси су већи од прошлогодишњих, у просеку су око пет и по тона по хектару.  Пољопривредници су задовољни и квалитетом, а поједини ће жетвену сезону бележити и као рекордну.

На овогодишњу жетву не жале се ни комбајнери.

"Одрађено је стотинак хектара, цена је  једанаест и по хиљада, неко новац неко пшеницу,  и тако наплата је 80 одсто", каже Милан Ивановић.

Готово све жито из Слепчевића, али и околних села, завршиће у складиштима. У шабачком крају их има шест, само у силосима "Класа" места има за 60.000 тона.

Директор ДП "Клас груп" Шабац Владан Поповић каже да су до сада ускладиштили 30.000 тона меркантилне пшенице овогодушњег рода:

"Жетва је у току, очекујемо да ће стићи још неких 20-30 одсто, хектолитарска тежина пшенице ове године је задовољавајућа, 76-77 одсто."

Иако је жетва берићетна, пољопривредници не могу бити у потпуности задовољни. Колико ће им се рад и добар род и исплатити - још се не зна.

"Највећи проблем је што уопште не знамо цену" каже Славко Иванић. "Просто је невероватно, сезона вршаја је при крају на њивама, и није нормално је да ми уопште не знамо пошто дајемо нашу пшеницу у силосе."

За пољопривреднике откупна цена од 22 динара је довољна да се исплати сезона, све испод 20 динара, кажу, недовољно је да се покрију трошкови.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353-269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара