Читај ми!

Ирена живи пуним плућима

Уз помоћ људи добре воље, Ирена Пауновић из Краљева успела је да сакупи новац потребан за пресађивање плућа у Бечу. После успешне операције и двомесечног опоравка, стигла је у Краљево и, први пут након вишегодишње зависности од апарата са кисеоником, изашла у град.

После вишемесечног опоравка након трансплантације плућног крила, у једној од најбољих болница за плућне болести на свету, бечкој АКХ клиници, четрдесетдвогодишња  Ирена Пауновић из Краљева први пут се слободно прошетала улицама свог града.

Пре нешто више од годину дана, Краљевчани су се масовно одазвали Ирениним апелима за помоћ које је она, уз помоћ РТС-а и осталих медија, упућивала свим људима добре воље како би прикупила 120.000 евра за операцију у Аустрији. Срећа је наставила да прати Ирену и након излечења, јер је по изласку из болнице, брзо пронашла љубав свог живота што је на крају крунисано и браком.

Ирена је била несаломивог духа и није дозвољавала да је болест победи. Веровала  је у људе и да ће јој помоћи када јој је било најтеже. Ипак, каже да тешко сузбија емоције сада када је све завршено, поготово што јој са свих страна стижу честитке и жеље за успешан опоравак.

Већини Краљевчана урезао се у сећање Иренин лик из болничке постеље, када је молила за помоћ, и многима сада није лако да је препознају.

"Осећај је феноменалан. Бити у свом граду без свих тих скаламерија, боца и свега тога и видети позната лица и све ово. Значи, срце ми је пуно као кућа", каже Ирена.

Ирена је пет година живела прикључена на апарате за кисеоник и у сталном страху од инфекција које су могле да јој угрозе живот. Јаки антибиотици су јој додатно нарушили здравље и трансплантација плућног крила је било једино и крајње решење за потпуно излечење.

Помоћ је тражила преко Фејсбука и њена група за подршку на крају је имала више од 10.000 чланова. Међу њима је био и Горан Шљивар, наш исељеник у Немачкој.

Између Ирене и њега родила се љубав када ју је посетио у Бечу где се опорављала након операције што су крунисали венчањем. Ирена се сада не одваја од компјутера из сасвим другог разлога него пре годину дана, јер новопечени супружници контактирају путем интернета док не буду готови сви Иренини папири за исељење.

"Уз свог супруга планирам да живим пуним плућима. Хтела бих овом приликом да се захвалим свим добрим људима који су били уз мене од почетка и који су још увек самном. Јер да није било свих вас, мене не би било овде више", каже Ирена.

Ирена је под сталном терапијом и данас. Последња контрола на АКХ клиници коштала је 3.000 евра. Ирена ће морати редовно да иде на бечку клинику до краја живота.

Као и трансплантацију и ове контроле Републички завод за здравствено осигурање не признаје и неће сносити трошкове. Ирена је, каже, добила најтежу и најважнију битку у животу, али то за њу, додаје, није крај.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333-465

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара