Читај ми!

Солидарна клопица

Више од девет одсто грађана Србије живи испод линије сиромаштва, а најтеже се живи на југу Србије. Само у Нишу на кутлачи Народне кухиње је више од 4.000 људи. Са циљем да се нахрани што више сиромашних покренута је акција "Солидарна клопица" која је прихваћена у још пет градова Србије.

У Нишу, Суботици, Новом Саду, Београду и Пироту покренута је акција "Солидарна клопица", са циљем да се сиромашним грађанима обезбеди храна. У Нишу се за сада прикључила једна сендвичара.

Власница сендвичаре Весна Цветковић у акцију се укључила готово од самог почетка и сада њене муштерије повремено, уз свој, плате још један сендвич, који ће појести неко од гладне деце. За сада, каже, још нису сви упознати са акцијом, али плакати су истакнути на видним местима.

"Па питају шта је, о чему се ради. Ми им кажемо, они препознају то као племениту ствар и дају прилог", каже Весна Цветковић.

У сендвичари у нишком подземном пролазу солидарну клопицу чувају за децу са улице, којој је Свратиште једино право уточиште, која су препуштена себи, неуредно живе и нередовно се хране.

"Радио сам, па купио да једем, па отишо кући дао за мајку, па опет радио, опет скупио, отишо кући па дошо код њих", каже један корисник услуга Свратишта.

"Ми по пројекту немамо обезбеђене оброке, а деца су изгладнела, раде да би се прехранила и себе и породицу, тако да овакве акције много значе", каже Соња Шумоња, васпитач у Свратишту за децу улице.

Солидарност нишких пекара суграђанима, који некад не могу да приуште храну, није новина. Њихова идеја да непродата пецива после радног времена дају сиромашнима није спроведена, јер ни једна установа није хтела да се прихвати организације. Поједини ипак свакодневно дају хлеб и пециво својим сиромашним суседима. Добра воља постоји и међу трговцима воћем и поврћем.

"Не бацамо храну у контејнер, ставимо поред, јер има људи који то покупе. Има људи који копају по контејнерима, немају од чега да живе. Тје добра прилика да узму да би преживели", кажу грађани.

И саме Нишлије организовале су се преко Фејсбук мреже ради помоћи угроженима. Ова група од близу хиљаду и по Нишлија организовала је тридесетак хуманитарних концерата, представа, утакмица на којима је сакупиљено више тона хране и средстава за хигијену.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236-588 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара