Читај ми!

Петровачки фестивал вишања

Предавања о сеоском туризму, органској производњи хране, вишњи као енергенту, школа брендирања ракије и вина од вишања и избор најбољих производа део су програма првог Фестивала вишње у Петровцу.

Са скоро две стотине хектара вишњика, село Петровац код Лесковца спаде у највеће произвођаче вишања у том крају. Због тога су одлучили да организују Фестивал вишње како би промовисали село и подстакли развој туризма.

Од производње вишања практично живе сви мештани - четрдесетак петровачких домаћинстава. Радоња Петровић, који има шест и по хиљада стабала, каже да су надморскаа висина села (нешто више од 300 метара) и ружа ветрова идеални услови за вишње.

Било би још боље да је цена виша јер је зарада, иако је род одличан, мања него прошле године.
Најважнији посао за Петровчане је завршен. Зато сада имају времена да врата својих дворишта широм отворе и приме све који би да посете сређено и ушорено, за лесковачки крај урбанистички необично, село. Вишњевача и сок од вишње су обавезно послужење, а често и петровачка штрудла од вишања.

"У укусу вишење уживамо целе године", каже Јулија Петровић. "Вишње су и у теглама, и у флашама, и у замрзивачу, тако да правимо разне специјалитете."

И док млађе мештанке имају пуне руке посла у кухињи, старији и деца којих срећом овде има доста јер се из Петровца не одлази лако, задужени су за свакодневно улепшавање села.

Људи који овде живе, воле своје село и труде се да услови за живот буду што квалитетнији, каже Лепосава Петровић. Мештани немају намеру да напуштају село. Напротив. Многи, као Дејан Стојковић, заснивају породице и проширују производњу. Жеља им је да покрену сеоски туризам у лесковачком крају.

Отуда и Фестивал вишње. Та идеја, по речима Весне Ђорђевић, постоји већ годинама: "Ово је покушај да промовишемо читаво село, једно од најлепших у овом крају, али и да подигнемо свест наших мештана да не морају само да продају свеже вишње већ да могу да праве сокове, слатко, ракију, да продају коштице као енергент. И, наравно, да све то кроз сеоски туризам, јер потенцијала заиста има, лако продају."

Део програма тродневног Фестивала су школе брендирања ракије и вина од вишања, предавања о сеоском туризму, органској производњи хране, вишњи као енергенту, избор најбоље пите, ракије и торте од вишања.

Иза тог пројекта стали су партнери из Европске уније и град Лесковац који жели да помогне у заштити и бољој организацији произвођача вишања.

"Наш циљ је да помогнемо у примарној производњи али и у пласману како бисмо пољопривреднике заштитили од ниских цена и помогли да највећи део зараде иде њима а не хладњачарима који извозе смрзнуто воће", каже Божа Вучковић, члан Градског већа. "Због тога је потребно удруживање и ето протокола о заједничкој сарадњи општина Јабланичког, Топличког и Нишавског округа, пре свега мислим на опстину Мерошину."

На само дванаест километара од Лесковца село које су створили Петровићи из околине Подгорице пре једног века има снаге да живи другачијим животом. После првог фестивала, верују да ће већ наредног лета моћи да се похвале ракијом од вишње али и првим гостима који ће ту провести одмор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво