Читај ми!

Вежбе спасавања на Ибру

У вежби сапавања на води одржаној девети пут на Ибру код Краљева учествовало је 340 припадника Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије.

У Магличу код Краљева девети пут одржана је вежба спасавања на води, коју је организовао Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије. У вежби је учествовало око 340 припадника тог Сектора и чланови бројних друштава и организација, са укупно 33 пловила.

У готово филмском сценарију демонстрирано је спасавање дављеника из набујалог Ибра, евакуација из рушевина и пружање прве помоћи повређенима.

"Овакве ситације су врло честе и имамо ситације да наши људи ваде утопљенике, имамо врло честе реанимације. На нашим рекама се дешавају разноразне незгоде за које морамо да имамо одговор у сваком тренутку", каже Иван Радивојевић, командант вежбе "Ибар 2013."

Заменик начелника Ватрогасно-спасилачких јединица Србије за ванредне ситације Драган Дончевски казао је да су овакве симулације значјне како би Сектор за ванредне ситуације проверио власите снаге и обученост за дејство у реалним ситацијама.

"Мислим да су наши тимови показали да су на изузетно високом нивоу. То су показале и међународне вежбе на којима смо учествовали и ако би направили компарацију између страних и наших тимова, верујте ми да нема никакве разлике у обучености и опремљености", истиче Дончевски.

На оваквим вежбама поред припадника војске и МУП-а традиционално учествује и Црвени крст, Горска служба спасавања Србије, Кајак клуб "Ибар" и добровољно-ватрогасно друштво. У вежби су ангажвани и опрема и возила али и пси трагачи.

"На дубини од 10 метара пас хвата мирис ваздуха и кад нађе мирис ваздуха он нам лајањем указује да је унесрећени ту",објашава Бошко Стојишић из ВЦБ Пожаревац.

Сви учесници су се на крају вежбе спустили низ Ибар до Матарушке бање, током дугим око 25 километара, који пролази кроз клисуру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво