Читај ми!

Прелет над Сврљишким планинама

На државном првенству Србије у параглајдингу - на обронцима Сврљишких планина, изнад Сићева - наши најбољи параглајдисти такмичили су се у дисциплини прелет.

"Open window", отворени прозор, знак је за параглајдисте да је небо њихово. И када је организатор "отворио прозор", они су са Сврљишких планина, са врха Вишеград на 950 метара надморске висине, полетели ка Пироту.

"Ко не проба, не зна шта је то. Нешто што се тешко описује. Ризик није толико велики колико је велико задовољство", каже Срђан Ристановић.

"Још од Леонарда да Винчија који је гледао у небо како да полети, до данас, нас који имамо ове лепе справе па можемо да летимо, летење је један фантастичан доживљај", каже Жељко Овука.

Тридесетак учесника Државног првенства у параглајдингу из читаве Србије тачан термин почетка трке и дестинацију сазнало је тек пред сам старт, јер, то увек зависи од последњих извештаја контроле лета и пробног пилота.

Директор првенства Угљеша Јонџић каже да је то тркање до одређеног циља.

"Постављене су тачке дуж руте и ту се мери време. Нама је најважније што је ово уједно и предсветски куп тест. Имамо ту посматраче који ће да оцене да ли смо ми способни да идуће године организујемо тај Светски куп", каже Јонџић.

Терен је изузетно повољан за овај спорт, јер нуди могућност полетања са два врха, ка различитим правцима, па је могуће прилагођавати летове ветровима. Ипак, за међународна такмичења потребан је пре свега пут до узлетишта и уређење сеоских домаћинстава, и , кажу, на ову врсту туризма Ниш сигурно може да рачуна.

"Веома је актуелан тај активни туризам и мислим да Ниш има потенцијал, само га треба препознати и мало уложити", каже Владимир Јанковић, организатор такмичења.

Овде је успешно већ организован Светски куп, Европско и више државних првенстава, а заљубљеници у летење из Словеније, Чешке и других земаља не пропуштају прилику да се задрже ту и по неколико дана, кад год су у транзиту.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236-588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво